ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα για μεταναστευτικό: Eνισχύεται η Υπηρεσία Ασύλου με 25 εξεταστές - Στόχος η επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων

Μέτρα για μεταναστευτικό: Eνισχύεται η Υπηρεσία Ασύλου με 25 εξεταστές - Στόχος η επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων

Στην πρόσληψη 25 επιπλέον εξεταστών αιτήσεων ασύλου έχει προχωρήσει η Υπηρεσία Ασύλου, με απώτερο στόχο τη βελτίωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων που υποβάλλονται για άσυλο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «η πρόσληψη νέου προσωπικού αποτελεί βασικό πυλώνα της προσπάθειας για διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου ήδη καταγράφονται απτά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες εξετάζονται πέραν των 1.800 αιτήσεων ανά μήνα σε σχέση με 1.000 που εξετάζονταν κατά μέσο όρο το 2022».

Απόρροια της ταχύτερης εξέτασης των αιτημάτων, είναι η διακοπή της πρόσβασης σε επιδόματα και εργασία στους απορριφθέντες αιτητές ασύλου και η προώθηση της διαδικασίας για εθελούσια επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Επιπλέον, η άμεση εξέταση των αιτήσεων ασύλου λειτουργεί αποτρεπτικά για την άφιξη νέων μεταναστών. Χαρακτηριστικά, οι επιστροφές έχουν αυξηθεί κατά 50%, την ίδια ώρα που έχουν μειωθεί κατά 50% οι αφίξεις μεταναστών.

Σε συνάντηση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 2/10, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, τα 25 νέα μέλη της Υπηρεσίας Ασύλου ενημερώθηκαν από την Προϊστάμενη και Λειτουργούς της Υπηρεσίας για τα καθήκοντα και τους στόχους που έχουν τεθεί από το Υπουργείο για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Σημειώνεται ότι το νέο προσωπικό θα τύχει ταχύρρυθμης εκπαίδευσης και από τις αρχές Νοεμβρίου θα αναλάβει καθήκοντα.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο προσωπικό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου. «Υλοποιούμε μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενίσχυση και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο. Έχουμε ήδη διπλασιασμό των εξεταστών και με τους 25, υπερδιπλάσιο αριθμό. Υπολογίζουμε να εξετάσουμε γύρω στις 2.300 αιτήσεις τον μήνα, ενώ αυτή τη στιγμή, οι αιτήσεις ασύλου, με τη μείωση που έχουμε καταφέρει, έχουν φτάσει γύρω στις 600-700», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. Ανέφερε δε ότι με το νέο προσωπικό, θα υπάρχει η ευχέρεια να εξεταστούν και αιτήσεις από τις 30.000 που εκκρεμούν όλο αυτό το διάστημα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον χρόνο εξέτασης από έναν μέχρι τρεις μήνες, που αποτελεί αντικίνητρο για κάποιον να έρθει στην Κύπρο, διότι με την εξέταση και την τυχόν απόρριψη -διότι η πλειοψηφία απορρίπτονται-, σταματούν και τα επιδόματα και το δικαίωμα στην αγορά εργασίας», εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να δώσει στοιχεία για τις ροές αφίξεων μεταναστών, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αναμένονται τα τελικά στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προκαταρκτικά είναι πολύ ενθαρρυντικά. «Τα στοιχεία από τον Απρίλη και μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε σχέση με πέρσι, δείχνουν ότι έχουμε δεχθεί 50% λιγότερες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο (από 12.000 πέρσι μειώθηκαν σε 5.800 φέτος) και, ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι επιστροφές κατά 50%, από 3.200 σε 4.800», δήλωσε ο κ. Ιωάννου, λέγοντας επιπρόσθετα ότι παρόμοια είναι η εικόνα και για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η προσπάθεια, συνέχισε, είναι να μειώσουμε τις ροές και να αυξήσουμε τις επιστροφές, κάτι που προς το παρόν επιτυγχάνεται.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν εξελίξεις στο θέμα που προέκυψε την περασμένη βδομάδα με τις πληροφορίες για άφιξη μεγάλου αριθμού Σύρων από τον Λίβανο και τις επαφές που έγιναν με τις Αρχές του Λιβάνου, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει καθημερινή επαφή με τις αρμόδιες Αρχές στον Λίβανο. Πρόσθεσε ότι σε επικοινωνία που είχε, ανώτατο στέλεχος της Κυβέρνησης του Λιβάνου μετέφερε τις ευχαριστίες της χώρας για τη θέση της Κύπρου για στήριξη του Λιβάνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Προβάλλουμε τη θέση ότι ο Λίβανος πρέπει να στηριχθεί από την ΕΕ, εφόσον έχει 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, σε αντίθεση με την Τουρκία που παίρνει τεράστια οικονομική βοήθεια», υπογράμμισε.

Είπε, επίσης, πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Προς το παρόν δεν είχαμε κάποια εξέλιξη, ούτε άφιξη νέων βαρκών. Αυτό είναι καλό και αναμένουμε την απάντηση του Λιβάνου στα πέντε σημεία που είχα θέσει στην επιστολή μου για συνεργασία και στήριξη της χώρας, όσον αφορά στην αύξηση της ικανότητάς τους για επιτήρηση των θαλασσών», είπε καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αριθμός των εξεταστών έχει τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχαν προσληφθεί στην Υπηρεσία Ασύλου 27 εξεταστές, ενώ με τις νέες προσλήψεις, ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στους 82.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top