ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Για την Κυβέρνηση οι συστάσεις της Greco αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο»

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Για την Κυβέρνηση οι συστάσεις της Greco αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο»

Την έκθεση της GRECO σχολιάζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με γραπτή δήλωσή του.

Όπως επισημαίνει η Κυβέρνηση «δημοσιεύτηκε σήμερα η Έκθεση της Επιτροπής Greco, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου αξιολόγησης με τίτλο «Πρόληψη της Διαφθοράς και προώθηση της Ακεραιότητας στις Κεντρικές Κυβερνήσεις (ανώτατες εκτελεστικές αρμοδιότητες) και στα Όργανα Επιβολής του Νόμου», η οποία ετοιμάστηκε κατόπιν επιτόπιας επίσκεψης ομάδας αξιολόγησης της Greco μεταξύ 12-16 Δεκεμβρίου 2022. 

Για την Κυβέρνηση οι συστάσεις της Greco αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση της προώθησης της διαφάνειας και της εμπέδωσης της χρηστής διοίκησης. Πρόθεση της Κυβέρνησής μας είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν, τρόπο τόσο οι συστάσεις της Greco όσο και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο. Έντονη πεποίθησή μας είναι ότι η υλοποίηση των συστάσεων προάγει και διασυνδέει το όνομα της Κύπρου με τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς.

Διαπιστώνεται, επίσης, ότι συστάσεις της GRECO συνάδουν με τις πολιτικές του Προγράμματος Διακυβέρνησης, ενώ κάποιες από αυτές, τροχοδρομούνται ως προτεραιότητα και βρίσκονται, ήδη, σε πορεία υλοποίησης. 

Σημειώνονται, ενδεικτικά, η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τίτλο  «Ο Περί Συμβούλων – Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμος του 2023» που ρυθμίζει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης απασχόλησής τους και άλλα συναφή θέματα, όπως επίσης και η ψήφιση πρότασης Νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τροποποίηση του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου, ώστε να εξορθολογιστεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες».

Ειδικότερα, σε σχέση με τη σύσταση της Greco για Κώδικα Δεοντολογίας που αφορά μέλη της Κυβέρνησης, υπογραμμίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του από την Επίτροπο Νομοθεσίας και θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Η υλοποίηση των συστάσεων της Greco απαιτεί συνεργασία της Εκτελεστικής Εξουσίας με τη Νομοθετική Εξουσία, αλλά και με την Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού δύο εκ των δεκατριών συστάσεων που αναφέρονται στην ενότητα «Κεντρική Κυβέρνηση» αφορούν την εν λόγω Αρχή. 

Εξάλλου, η Κυβέρνηση με σκοπό την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του συνόλου των συστάσεων προωθεί τη δημιουργία Επιτροπής για ενδελεχή μελέτη των συστάσεων και παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής τους.

Οι δέουσες και ανάλογες ενέργειες από πλευράς του Κράτους θα γίνουν και αναφορικά με τις συστάσεις της Έκθεσης Αξιολόγησης οι οποίες αφορούν τα Όργανα Επιβολής του Νόμου.

Ως Κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που προάγουν τη διαφάνεια και εκσυγχρονίζουν το κράτος δικαίου.  Στο πλαίσιο αυτό ιεραρχούνται οι συστάσεις της Greco και της Έκθεσης Κράτους Δικαίου της ΕΕ ως προτεραιότητα οι οποίες, μαζί με την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, στοχεύουν στην ανασύνταξη του Κράτους.  Ενδεικτική είναι η ειδική αναφορά της Έκθεσης Αξιολόγησης για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ παράλληλα χαιρετίζεται η δημιουργία, για πρώτη φορά, Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top