ΔΙΕΘΝΗ

Ε.Ε: Παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, ύψους 5 δισ. ευρώ

Ε.Ε: Παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, ύψους 5 δισ. ευρώ

Την πλήρη στήριξή της στην Ουκρανία, επανέλαβε για νιοστή φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ (Εξωτερικών υποθέσεων) που έλαβε χώρα στο Κίεβο.

Οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ (σσ. απουσίαζαν αυτοί της Ουγγαρίας και της Πολωνίας), πραγματοποίησαν μια ιστορική συνάντηση στην Ουκρανία και οι λόγοι που την καθιστούν «ιστορική» είναι οι εξής. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που το Συμβούλιο της ΕΕ πραγματοποιείται σε κράτος που δεν ανήκει στην ΕΕ. Η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα σε υποψήφιο προς ένταξη κράτος και η πρώτη φορά που πραγματοποιείται σε εμπόλεμη ζώνη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, συζήτησαν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Διά στόματος Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ υποσχέθηκε επιπλέον βοήθεια έως και 5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος για το Κίεβο, με προϋπόθεση οι «27» της ΕΕ να συμφωνήσουν πριν από το τέλος του έτους, για την ψηφοφορία στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Παράλληλα, τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση σε Ουκρανούς στρατιωτικούς, με στόχο 40.000 αξιωματικοί να έχουν εκπαιδευτεί και σε μαχητικά αεροσκάφη τους επόμενους μήνες. Οι δύο πλευρές (σ.σ ΕΕ και Ουκρανία) συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία, καθώς ήδη Γαλλία και Γερμανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατασκευάσουν οπλικά συστήματα σε βιομηχανίες τους Ουκρανίας, ενώ αναμένεται περαιτέρω συνεργασία και σε ζητήματα απόκρουσης κυβερνοεπιθέσεων και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα.

Αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ περιμένει της σχετική έκθεση που θα συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο τόνισε πως «η Ουκρανία είναι υποψήφια, προς ένταξη στην ΕΕ χώρα και προχωρά περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση».

Τέλος, αναφορικά με διάφορα σενάρια για ένα πιθανό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι η μόνη φόρμουλα για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, είναι η φόρμουλα που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι‎.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top