ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ.Γεωργιάδης: «Δεδομένη η συμπαράστασή μας στην Αρμενία»

Χ.Γεωργιάδης: «Δεδομένη η συμπαράστασή μας στην Αρμενία»

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Αρμενία η αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, που επισκέπτεται το Ερεβάν, είχε την ευκαιρία να εκφράσει τη συμπαράσταση και στήριξη ολόκληρης της χώρας στην πολιτειακή, πολιτική και κοινοβουλευτική ηγεσία της Αρμενίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, επικεφαλής και της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-Αρμενίας Χάρης Γεωργιάδης, με το πέρας των επίσημων συναντήσεων.

«Η Κύπρος έχει μια ιστορία παράλληλη, όμοια. Έχει περάσει αντίστοιχες δοκιμασίες, ξέρουμε τι σημαίνει ξεριζωμός. Αυτό που έχουμε δει όλοι, το εθνικό ξεκαθάρισμα του αρμενικού πληθυσμού από το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν μια εικόνα τραγική, βγαλμένη από την ιστορία περασμένων αιώνων, θα έλεγα, όχι στον 21ο αιώνα, δεν ήταν εικόνα του 21ου αιώνα», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι σε δύσκολη θέση η χώρα και η αντιπροσωπεία μετέφερε τη δεδομένη ετοιμότητα της Κύπρου να υποστηρίξει με ανθρωπιστική βοήθεια, οικονομικά και πολιτικά, στο χώρο της ΕΕ, την Αρμενία και την ανάγκη να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία αυτής της χώρας.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που αποτελείται επίσης από τους βουλευτές Μάριο Μαυρίδη (ΔΗΣΥ), αντιπρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας με την Αρμενία, Γιώργο Λουκαΐδη (ΑΚΕΛ), Μαρίνα Νικολάου (ΑΚΕΛ), Χρύση Παντελίδη (ΔΗΚΟ), Μάριο Καρογιάν (ΔΗΠΑ), τον εκπρόσωπο της αρμενικής θρησκευτικής κοινότητας Βαρτκές Μαχτεσιάν, με τη συνοδεία του Πρεσβευτή της Κύπρου στην Αρμενία Κύπρου Γιωργαλλή, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, τον Πρόεδρο της Βουλής Αλέν Σιμονιάν, τον Πρόεδρο Βαχάγκν Χατσατουριάν και τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πολιτική, ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση, που προκαλεί η εθνική καταστροφή της απώλειας του θύλακα του Αρτσάχ, όπως λέγεται στα αρμενικά ή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά το επικρατέστερο διεθνώς, καθώς και οι δυνατότητες υποστήριξης από πλευράς Κύπρου, κυρίως μέσω της ΕΕ.

Ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση της χώρας του «για τη θέση αρχών και την υιοθέτηση ενισχυτικών ψηφισμάτων από το Κοινοβούλιο της Κύπρου, καθώς και την ετοιμότητα της χώρας να παράσχει υποστήριξη στους ανθρώπους, που βίαια εκτοπίστηκαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε, «μαρτυρά ότι μόνο οι πολιτικές δηλώσεις δεν αρκούν και απαιτούνται σαφή βήματα για την αποτροπή της χρήσης βίας ή την απειλή άσκησής της, καθώς και για την ανάσχεση των διεκδικήσεων έναντι της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Αρμενίας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑΜΙ.

«Ο ΟΗΕ και οι διεθνείς παίκτες δεν κατόρθωσαν έγκαιρα να αποτρέψουν τη συμφορά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρά το ότι η Αρμενία επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει για την επιδεινούμενη κατάσταση», τόσο στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επεσήμανε ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε την επίσκεψη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για το υψηλό επίπεδο διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Ευχαρίστησε την Κύπρο για «τις σαφείς αξιολογήσεις», όπως εκφράστηκαν με την καταδίκη του αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν, ενώ υπογράμμισε τη σημασία διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, καθώς «στον τομέα αυτό υπάρχουν μεγάλες προοπτικές», αναφέρει το αρμενικό πρακτορείο Armenpress.

Υπογραμμίζει την καταδίκη από πλευράς Χάρη Γεωργιάδη «στην πολιτική εθνοκάθαρσης κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ» και την υποστήριξη «της σημασίας της ανθρωπιστικής στήριξης από τη διεθνή κοινότητα».

Η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα καταθέσει την Τρίτη στεφάνι στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας και θα αναχωρήσει την Τετάρτη για την Κύπρο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top