ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα νέα ονόματα με τα οποία «βαπτίστηκαν» οι κακοκαιρίες στην Κύπρο – Έτσι επιλέγονται

Τα νέα ονόματα με τα οποία «βαπτίστηκαν» οι κακοκαιρίες στην Κύπρο – Έτσι επιλέγονται

Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών από τη μία αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και από την άλλη θέτει σε ετοιμότητα τους πολίτες για τα καιρικά φαινόμενα.

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ συνεργάζονται δίνοντας κοινά ονόματα στα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την περιοχή. Οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει μια κοινή λίστα ονομάτων για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι 31η Σεπτεμβρίου 2024.

Ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «τα ονόματα των κακοκαιριών, των ισχυρών κυκλωνικών συστημάτων δίνονται κατόπιν συμβουλευτικής οδηγίας που εξέδωσε ο Παγκόσμιος οργανισμός Μετεωρολογίας και στα πλαίσια της συνομολόγησης μίας κοινής πρακτικής για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ»

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «Από 1η Οκτωβρίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ισχύει ο νέος κατάλογος ονομάτων για το έτος 2023 – 2024»

Η επιλογή ονομάτων

Ο Κύριος Νικολαΐδης, εξήγησε πως τα ονόματα που επιλέγονται «είναι κοινά, εύηχα ονόματα, με λίγες συλλαβές που μπορούν να τα προφέρουν και οι τρεις Εθνικές γλώσσες, τα οποία μπορεί να είναι συνδεδεμένα με τον πολιτισμό»

«Είναι κύρια ονόματα και όχι αντικείμενα. Είναι μία πρακτική η οποία χρησιμοποιείται και στους ισχυρούς τυφώνες που επηρεάζουν είτε την περιοχή του κόλπου του Μεξικού είτε την περιοχή της Σινικής θάλασσας, Ιαπωνικού πελάγους», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τόνισε ότι «για να δοθεί όνομα, πρέπει απαραίτητα το επίπεδο των ανέμων ή/και η αθροιστική βροχή να είναι στο πορτοκαλί τουλάχιστον επίπεδο σημαντικότητας», ενώ όπως διευκρίνισε «άλλος σημαντικός παράγοντας είναι όταν επηρεάζει σημαντικά τον καιρό σε μία από τις τρεις χώρες»

«Για παράδειγμα, το σύστημα Daniel και το σύστημα Elias, δεν επηρέασαν ούτε την περιοχή της Κύπρου ούτε την περιοχή του Ισραήλ, όμως, επειδή τα αποτελέσματα τους θα ήταν πάρα πολύ ισχυρά σε μία από τους άλλους τρεις εταίρους, την Ελλάδα, εκδόθηκε όνομα κατόπιν συναίνεσης όλων μας μέσα από διαβούλευση», συμπλήρωσε.

Νέος κατάλογος ονομάτων

«Το πρώτο σύστημα θα έχει συγκεκριμένο όνομα το οποίο είναι ήδη δοσμένο και το δεύτερο με τον ίδιο τρόπο. Είναι προετοιμασμένος ο κατάλογος»

Δείτε πιο κάτω τα ονόματα για την κάθε μία από τις τρεις χώρες

 

Για την Κύπρο τα ονόματα είναι:

Αυγή, Δώρος, Γεα, Μαρία, Πέτρος, Σοφία, Βύρων, Υακίνθη

 

Για την Ελλάδα τα ονόματα είναι:

Cornelius, Φέδρα, Ιρις, Λεωνίδας, Ολυμπιας, Ραφαήλ, Ουρανία, Ξενοφών

 

Για το Ισραήλ τα ονόματα είναι:

Ben, Eden, Hillel, Keren, Nir, Qamar, Tal, Widad, Ziv

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top