ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοί είναι οι μισθοί ΠτΔ, ΠτΒ, Υπουργών και Βουλευτών – Ποιοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και… σύνταξη – Αναλυτικά στοιχεία

Αυτοί είναι οι μισθοί ΠτΔ, ΠτΒ, Υπουργών και Βουλευτών – Ποιοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και… σύνταξη – Αναλυτικά στοιχεία

Στο προσκήνιο επανήλθε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η στρέβλωση που θέλει εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους να λαμβάνουν ταυτόχρονα με τον μισθό τους και σύνταξη, είτε γιατί είναι άνω των 65 ετών είτε λόγω του ότι παραιτήθηκαν από το Δημόσιο για να αναλάβουν καθήκοντα αξιωματούχων του κράτους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και έξι Υπουργοί της Κυβέρνησης, πέραν του μισθού που δικαιούνται λόγω του αξιώματός τους, λαμβάνουν και σύνταξη κάθε μήνα, η οποία αγγίζει ή και ξεπερνά τις 4.000 ευρώ.

Τι μισθό, όμως, λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής, οι Υπουργοί και οι Βουλευτές στην Κύπρο και τί επιδόματα δικαιούνται; Το ThemaOnline ανέτρεξε στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου και παρουσιάζει τους μισθούς των προαναφερθέντων κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι είναι αυξημένοι από την 1η Ιουνίου 2023 λόγω της αύξησης του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ.

Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λαμβάνει καθαρό μισθό ύψους 8.719 ευρώ τον μήνα, ενώ δικαιούται ετησίως επίδομα παραστάσεως 30.755 ευρώ και τιμάριθμο επί του επιδόματος παραστάσεως ύψους 8.159 ευρώ.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, λαμβάνει καθαρό μισθό ύψους 7.098 ευρώ τον μήνα, ενώ δικαιούται επίδομα παραστάσεως 25.629 ευρώ τον χρόνο και τιμάριθμο επί του συγκεκριμένου επιδόματος ύψους 6.043 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης -17 στο σύνολο-, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, λαμβάνουν καθαρό μισθό ύψους 5.789 ευρώ, ενώ δικαιούνται επίδομα παραστάσεως 20.503 ευρώ τον χρόνο και τιμάριθμο επί του επιδόματος παραστάσεως 5.439 ευρώ.

Οι 55 Βουλευτές μας και οι τρεις Εκπρόσωποι των Θρησκευτικών Ομάδων -Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών-, λαμβάνουν καθαρό μισθό 4.964 ευρώ τον μήνα, ενώ δικαιούνται και επίδομα παραστάσεως 20.503 ευρώ τον χρόνο, τιμάριθμο επί του εν λόγω επιδόματος 4.835 ευρώ τον χρόνο και επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών 12.302 ευρώ τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κρατικούς αξιωματούχους που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξίζει να αναφερθεί ότι η Επίτροπος Ισότητας, Τζόζη Χριστοδούλου, και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, λαμβάνουν καθαρό μισθό 5.071 ευρώ τον μήνα, ενώ δικαιούνται επίδομα φιλοξενίας 2.160 ευρώ τον χρόνο. Ίδιο μισθό δικαιούται και η Επίτροπος Προεδρίας, Μαριλένα Ραουνά, η οποία είναι ταυτόχρονα και Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, λαμβάνει καθαρό μισθό 6.109 ευρώ τον μήνα, ενώ δικαιούται επίδομα παραστάσεως 20.503 ευρώ τον μήνα και τιμάριθμο επί του επιδόματος παραστάσεως 5.439 ευρώ.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, λαμβάνει καθαρό μισθό 3.201 ευρώ τον μήνα και δεν δικαιούται οποιοδήποτε επίδομα, ενώ σε ό,τι αφορά τον μισθό του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Αντωνίου, δεν υπάρχουν στοιχεία ένεκα του ότι μέχρι πρότινος η τέως Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, αμειβόταν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ποιοι λαμβάνουν παράλληλα και σύνταξη

Αναφορικά με τα μέλη της Κυβέρνησης που λαμβάνουν παράλληλα και σύνταξη, με βάση τα δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει σύνταξη 1.300 ευρώ τον μήνα, η Υπουργός Υγείας λαμβάνει σύνταξη κοινωνικών ασφαλίσεων 2.060 ευρώ και σύνταξη Γενικού Λογιστηρίου 2.131 ευρώ (πρό φόρων και αποκοπών) τον μήνα και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, λαμβάνει σύνταξη 4.151 ευρώ τον μήνα.

Σύνταξη, επίσης, λαμβάνει και ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ύψους 1.654 ευρώ τον μήνα, καθώς και οι Υπουργοί Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, και Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, το ύψος των οποίων ποικίλει ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους στο Δημόσιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top