ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται καθοριστικές αλλαγές στο ΓεΣΥ - Θα κατηγοριοποιούνται πλέον τα παραπεμπτικά - Όσα εξετάζει ο ΟΑΥ

Έρχονται καθοριστικές αλλαγές στο ΓεΣΥ - Θα κατηγοριοποιούνται πλέον τα παραπεμπτικά - Όσα εξετάζει ο ΟΑΥ

Καθοριστικές αλλαγές στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) εξετάζει αυτή την στιγμή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με την κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών ανάλογα με την κρισιμότητα τους να είναι μια από αυτές τις αλλαγές που αναμένεται να βοηθήσουν στο πρόβλημα που παρατηρείται με τις τεράστιες λίστες αναμονής.

Συγκεκριμένα, με βάση οδηγίες και υποδείξεις της Υπουργού Υγείας, ο ΟΑΥ εξετάζει σειρά μέτρων.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή του ΟΑΥ, ένα από τα μέτρα τα οποία εξετάζονται για να επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται, είναι η κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών σε κάποιες κατηγορίες με βάση την κρισιμότητα τους. Εντός ενός μηνός αναμένεται να υπάρχει έτοιμη πρόταση, αφού το μέτρο βρίσκεται υπό μελέτη. Την ίδια στιγμή εξετάζεται η μείωση του αριθμού των δυνατών επισκέψεων με ένα παραπεμπτικό.

Ειδικότερα, με αυτό το μέτρο, οι επισκέψεις θα μειώνονται από δύο σε μια. Σημειώνεται ότι, αν σε κάποια περίπτωση ο δικαιούχος πρέπει να επισκεφτεί για δεύτερη φορά τον ειδικό ιατρό, τότε θα αναφέρει τον λόγο στον προσωπικό ιατρό για να εκδοθεί καινούργιο παραπεμπτικό.

Ακόμα ένα μέτρο που μελετά ο ΟΑΥ, είναι η κατάργηση του πλαφόν επισκέψεων στις ειδικότητες ενώ επίσης αναμένεται και πρόταση από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για κίνητρα τα οποία θαδιασφαλίσουν την ένταξη γιατρών στο ΓεΣΥ, σε ειδικότητες που καταγράφεται χαμηλή συμμετοχή.

Παράλληλα, με στόχο να αυξηθούν οι δυνατότητες των προσωπικών ιατρών, εξετάζεται να τους επιτρέπεται να συνταγογραφούν περισσότερα είδη φαρμάκων ή επαναλαμβανόμενες συνταγές.

Περαιτέρω, μέσα στα επόμενα πλάνα του ΟΑΥ, είναι η μελέτη για να εισαχθεί ηλεκτρονικό σύστημα για τα ραντεβού. Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε η αρμόδια πηγή ου ΟΑΥ, αν γίνονται ηλεκτρονικά τα ραντεβού, τότε δεν θα μπορούν να υπάρχουν διπλά ραντεβού για ένα δικαιούχο. Σημειώνεται ότι για
αυτό το μέτρο, αναμένεται να υπάρχει έτοιμη πρόταση τον Δεκέμβριο.

Ακόμα ένα μέτρο που εξετάζεται, είναι η λειτουργία απογευματινών ωραρίων από τον ΟΚΥΠΥ. Ειδικότερα, γιατροί σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως πχ. ενδοκρινολογία, θα δουλεύουν απογεύματα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΟΑΥ έχει ξεκινήσει και συνεχίζει με την δημιουργία μητρώου χρόνιων ασθενών (όπως για παράδειγμα το μητρώο νευρολογικών ασθενών).

Καταληκτικά, ο ΟΑΥ προσβλέπει και στην ενίσχυση του προγράμματος κατ΄ οίκον νοσηλείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top