ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνονται οι καταναλωτές που δικαιούνται 20% έκπτωση στο ρεύμα - Ποιους αφορά και πώς μπορείς να κάνεις αίτηση

Αυξάνονται οι καταναλωτές που δικαιούνται 20% έκπτωση στο ρεύμα - Ποιους αφορά και πώς μπορείς να κάνεις αίτηση

«Ανάσα» σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές θα φέρει η απόφαση του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου για διεύρυνση των δικαιούχων της οικιακής διατίμησης με κώδικα 08 στο ρεύμα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι η ειδική διατίμηση 08 θα αφορά πλέον ακόμα 10.000 δικαιούχους αφού, από οι οκτώ κατηγορίες δικαιούχων που υπήρχαν μέχρι σήμερα, αυξάνονται σε δεκαοκτώ. Σημειώνεται ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2023.

Με βάση την απόφαση του Υπουργού Ενέργειας, στην ειδική διατίμηση θα προστεθούν οι εξής κατηγορίες:

- Οι λήπτες της ειδικής χορηγίας σε τυφλούς από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Παθόντες οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικής μηνιαίας σύνταξης από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, τα στοιχεία των οποίων θα λαμβάνονται σε συνεχή βάση από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων που λειτουργεί με βάση τις πρόνοιες του περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμου, Ν. 114/1988 όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

- Οι νεφροπαθείς περιτοναϊκής κάθαρσης τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

- Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδίας τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

- Τα άτομα με ενεργή Μεγαλακρία τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

- Τα άτομα με ενεργή νόσο Cushing τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

- Τα άτομα με ενεργό Φαιοχρωμοκύττωμα τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

- Τα άτομα με αυτόνομη διαβητική νευροπάθεια τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

- Οι ασθενείς με μόνιμη τραχειοστομία τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

- Οι ασθενείς με πρωτοπαθή ή μεταστατικό όγκο Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Μέχρι στιγμής, οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης είναι οι εξής:

- Οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια που λαμβάνει επίδομα τέκνου για τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Οι λήπτες του επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Οι λήπτες του επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Οι λήπτες του επιδόματος φροντίδας σε τετραπληγικά άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Οι λήπτες επιδόματος διακίνησης αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Οι λήπτες της ειδικής χορηγίας σε τυφλούς από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

- Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) που είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Τι είναι η οικιακή διατίμηση με κώδικα 08

Την ειδική διατίμηση 08 δικαιούνται χιλιάδες άτομα στην Κύπρο, οι οποίοι συμπληρώνοντας απλά μια αίτηση, θα μπορούν να πληρώνουν λιγότερα σε κάθε λογαριασμό τους.

Συγκεκριμένα όσοι υποβάλουν αίτηση και κριθούν δικαιούχοι, θα έχουν 20% έκπτωση.

Σημειώνεται ότι την αίτηση μπορεί να την υποβάλει πελάτης στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας, ο οποίος, είτε ο ίδιος είτε άλλο άτομο με το οποίο συνοικεί μόνιμα ο αιτητής στην ίδια οικία, περιλαμβάνεται στις πιο πάνω κατηγορίες.

«Είναι απλή η διαδικασία της αίτησης, απλά υπογράφεις ότι μένεις σε αυτό το σπίτι, ότι είσαι πελάτης της ΑΗΚ και επιβεβαιώνεις ότι ο δικαιούχος είναι μαζί σου. Δεν ζητούμε οποιαδήποτε αποδειχτικά στοιχεία. Επίσης για τους νέους δικαιούχους, η ΑΗΚ δεν θα πιάνει κάθε μήνα τον αριθμό ταυτότητας αφού τα στοιχεία όλων των δικαιούχων είναι πλέον καταχωρημένα στην κεντρική αποθήκη πληροφοριών του κράτους. Τους μισούς δικαιούχους τους καθορίζει το Υφυπουργείο Πρόνοιας και τους άλλους μισούς, οι οποίοι είναι κυρίως οι νέοι που είναι οι περισσότεροι ασθενείς, καθορίζονται από τον ΟΑΥ», επεσήμανε η κα. Παπαδοπούλου.

Ερωτηθείσα αν έχουν κάνει αίτηση όλοι οι δικαιούχοι που δικαιούνται την ειδική διατίμηση, η κα. Παπαδοπούλου απάντησε ότι από όσους είναι τώρα δικαιούχοι, μόνο οι μισοί έχουν ενταχθεί.

«Όποτε τους εγκρίνει το Υφυπουργείο Πρόνοιας για επίδομα, τους ενημερώνει να έρθουν να κάνουν αίτηση επειδή δεν μπορεί να τους βάλει αυτόματα η ΑΗΚ», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η αίτηση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

- Ονοματεπώνυμο πελάτη
- Αριθμό δελτίου ταυτότητας πελάτη
- Αριθμό λογαριασμού
- Διεύθυνση υποστατικού
- Αριθμό ταυτότητας δικαιούχου στην περίπτωση που δεν είναι ο αιτητής
- Υπεύθυνη δήλωση

Πατήστε ΕΔΩ για την αίτηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top