Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ: «Πρόωρο να εξεταστεί μείωση επιτοκίων»

Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ: «Πρόωρο να εξεταστεί μείωση επιτοκίων»

Είναι πολύ πρόωρο να γίνει λόγος για μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στάση της στη βάση στοιχείων, καθώς, αν και o πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, «δεν έχουμε φτάσει στον στόχο» του 2%.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. ντε Γκίντος επεσήμανε πως η κανονικότητα είναι τα θετικά επιτόκια και όχι τα αρνητικά, που ίσχυαν κατά την περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετώπιζε αποπληθωριστικές πιέσεις, διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς τις εμπορικές τράπεζες πως οι αυξήσεις των επιτοκίων αφορούν και τα δύο σκέλη των ισολογισμών τους, δηλαδή και στα δάνεια και στις καταθέσεις.

Όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ, ο ντε Γκίντος δεν ξεκαθάρισε αν το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων αποτελεί την κορύφωση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί. Σημείωσε δε πως πλέον η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις στους μισθούς στην ευρωζώνη, καθότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου, ο Ισπανός τεχνοκράτης εξήρε την παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε την πρόοδο που σημείωσε τόσο η κυπριακή οικονομία όσο και ο τραπεζικός τομέας από την περίοδο της κρίσης του 2013, όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, συμμετέχοντας στις τότε συνεδρίες του Eurogroup.

«Πιστεύω ότι η πρόοδος που έγινε από την κυπριακή οικονομία και την τραπεζική βιομηχανία εδώ στην Κύπρο είναι αρκετά εντυπωσιακή. Θυμάμαι τις εποχές (κρίσης) γιατί ήμουν Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας το 2013 και πιστεύω ότι η κατάσταση τώρα είναι εντελώς διαφορετική», ανέφερε ο κ. ντε Γκίντος.

Χαρακτήρισε «πολύ καλά νέα» την αναβάθμιση των μεγάλων κυπριακών τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία από τον οίκο Moody’s, σημειώνοντας ότι αυτή ακολούθησε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτά είναι καλά νέα και πιστεύω ότι είναι μια ξεκάθαρη αντανάκλαση της βελτίωσης της οικονομίας και της βελτίωσης της τραπεζικής βιομηχανίας», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Η επιστολή-μήνυμα του ΔΗΚΟ προς τον Χριστοδουλίδη: Ανασχηματισμός, διορισμοί και βλέμμα στο 2028 - Στο Προεδρικό σήμερα η Γραμματεία του κόμματος

Η επιστολή-μήνυμα του ΔΗΚΟ προς τον Χριστοδουλίδη: Ανασχηματισμός, διορισμοί και βλέμμα στο 2028 - Στο Προεδρικό σήμερα η Γραμματεία του κόμματος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ του ΔΗΚΟ και του Προεδρικού, μετά τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα Πολίτης της εμπιστευτικής επιστολής που απέστειλε ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η υπόθεση, αποκτά πλέον ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα η Γραμματεία του ΔΗΚΟ μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για άμεση συνάντηση, με τον Πρόεδρο.

BEST OF TOTHEMAONLINE