ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλείψεις μέχρι και σε 35 φάρμακα μηνιαία - Τα πέντε δεν έχουν καν εναλλακτικά - «Πρέπει να μας ενημερώνουν έγκαιρα»

Ελλείψεις μέχρι και σε 35 φάρμακα μηνιαία - Τα πέντε δεν έχουν καν εναλλακτικά - «Πρέπει να μας ενημερώνουν έγκαιρα»

Έντονο προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε διάφορα φάρμακα, αφού μια μικρή μερίδα από αυτά δεν έχουν καν διαθέσιμο σκεύασμα που να μπορεί να τα αντικαταστήσει, δημιουργώντας έτσι ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Γνώσια Αχνιώτου, ανέφερε ότι oι ελλείψεις στα φάρμακα είναι ένα πολύπλοκο θέμα και ένα ζήτημα που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.

«Έχουμε ανά μέσο όρο περίπου 35 ελλείψεις σε φάρμακα τον μήνα, εκ των οποίων οι πέντε είναι σημαντικές διότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα. Για αυτά πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες επειδή αφορούν φάρμακα που δεν έχουν αντικατάσταση», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε η κα. Αχνιώτου, για τα φάρμακα που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία για να αναπληρωθούν και να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

«Απευθυνόμαστε στην Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας και φέρνουμε από άλλη πηγή. Ωστόσο το σημαντικό είναι οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας και οι αντιπρόσωποι να ακολουθούν την διαδικασία που τους στείλαμε, δηλαδή της έγκυρης ενημέρωσης», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, η κα. Αχνιώτου εξήγησε ότι δεν γίνεται έγκυρη ενημέρωση για τις ελλείψεις σε φάρμακα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπληρωθούν έγκαιρα.

«Χρειάζεται χρόνος για να αποταθούμε στο Υπουργείο Υγείας και να βρούμε από άλλη πηγή άρα δεν υπάρχει κάτι σημαντικό από το να μας ενημερώσουν έγκαιρα. Είναι υποχρέωση τους να μας ενημερώνουν έγκαιρα, δυστυχώς όμως πολλές εταιρείες δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα να μην μένει χρόνος να αντιδράσουμε», σημείωσε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η κα. Αχνιώτου επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, στις οποίες λόγω νομοθεσίας οι αντιπρόσωποι και οι κάτοχοι άδειας είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώνουν τις ελλείψεις.

«Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε νόμο για τις ελλείψεις και γι’ αυτό είπαμε να συνεργαστούμε για να κάνουμε κάποιες αλλαγές ούτως ώστε να ενσωματώσουμε τις ανάγκες του ΓεΣΥ και να είναι υπόλογοι του νόμου που υπάρχει», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κα. Αχνιώτου, με βάση τον νόμο που ισχύει για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, οι αντιπρόσωποι και οι κάτοχοι άδειας είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ενημέρωση όταν η έλλειψη σε ένα φάρμακο θα διαρκέσει πάνω από 4 βδομάδες.

«Για εμάς αυτό δεν μπορεί να ισχύει, εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε για την έλλειψη από την πρώτη μέρα, και μάλιστα να μας ενημερώσουν εκ των προτέρων. Δεν μπορούμε να δώσουμε 4 βδομάδες περιθώριο, οπότε θα συνεργαστούμε με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και θα κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις ούτως ώστε να υποχρεώνονται να δηλώνουν τις ελλείψεις από την πρώτη μέρα ή και έγκαιρα», δήλωσε.

Επιπλέον, η κα. Αχνιώτου ανέφερε ότι αν χρειαστεί πρέπει να μπουν και πρόστιμα σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται.

«Σύμφωνα με τον νομό που υπάρχει, θα μπορούσαν να μπουν πρόστιμα ωστόσο ούτε οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βάζουν γιατί θέλουν καλή συνεργασία με αυτές τις εταιρείες», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top