Το κόστος του να αφεθεί ανέλεγκτος ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ ψηλότερο για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ολόκληρη την οικονομία, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, υπογραμμίζοντας ότι δύσκολες εποχές απαιτούν «δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα».
Σε ομιλία του, 14ο Limassol Economic Forum, 6 October 2023, στη Λεμεσό, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος το 2022 έφτασε σε ιστορικά ρεκόρ, αυξάνοντας από τον Ιούλιο του 2022 δέκα φορές τα βασικά της επιτόκια ή σωρευτικά κατά 450 μονάδες βάσης.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως «η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια κομβική καμπή» και συμπλήρωσε: «Οι δύσκολες αποφάσεις απαιτούν δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα».
Όπως είπε, το κόστος του να αφεθεί αδάμαστος ο πληθωρισμός, θα ήταν πολύ υψηλότερο για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ολόκληρη την οικονομία, ενώ η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα επιστρέψει τελικά στην ουδετερότητα, όταν ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 2% κριθεί διατηρήσιμος.
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε για την οικονομία μας, θα διαμορφώσουν την οικονομική τροχιά για τα επόμενα χρόνια. Δουλεύοντας μαζί για ένα κοινό όραμα, παραμένοντας προσηλωμένοι στις κατάλληλες πολιτικές στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης βέβαια και της Κύπρου, μπορούν να σφυρηλατήσουν ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας», ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤΚ.
Σημείωσε πως ο έλεγχος του πληθωρισμού και της επίτευξης της σταθερότητας των τιμών είναι αναγκαίος για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και για να διασφαλίσει ότι η ευρωζώνη παραμένει σταθερή και προβλέψιμη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, έτσι ώστε να προχωρήσουν με τον χρηματοοικονομικό τους σχεδιασμό και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομική ανάπτυξη.
Σε αντίθεση, επεσήμανε, «ο υψηλός πληθωρισμός δημιουργεί αβεβαιότητα, η οποία αποθαρρύνει τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό και τις επενδύσεις».
Υποχωρεί ο πληθωρισμός, παραμένει η αβεβαιότητα
Στην ομιλία του, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής έχει αποτέλεσμα, καθώς τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αξιοσημείωτη πτώση του πληθωρισμού στο 4,3% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ βάσει των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,6% φέτος από το 8,4% το 2022 και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,2% και 2,1% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
«Ωστόσο συνεχίζει να παραμένει σημαντική αβεβαιότητα στην ευρωζώνη», επεσήμανε ο κ. Ηροδότου, σημειώνοντας ότι μεταβλητές όπως οι τιμές της ενέργειας, οι υψηλοί μισθοί και τα περιθώρια κέρδους πρέπει να τυγχάνουν της κατάλληλης παρακολούθησης αν και αναμένεται να ομαλοποιηθούν.
Σημείωσε ακόμη ότι οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης πρέπει να τυγχάνουν παρακολούθησης, αφού διαδραματίζουν ρόλο στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και κατά συνέπεια επηρεάζουν τον πληθωρισμό.
«Αυτές οι αβεβαιότητες είναι ο λόγος γιατί θεωρώ ότι η προσέγγιση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να βασίζει τις αποφάσεις του σε στοιχεία είναι ορθή», εξηγώντας ότι το κατάλληλο επίπεδο και διάρκεια του νομισματικής σύσφιξης βασίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία και τις συνακόλουθες προβλέψεις.
Συνέργεια νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής
Σε αυτό το σημείο, ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισε τον συμπληρωματικό ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο οποίος να υποστηρίζει και όχι να αποδυναμώνει τη νομισματική πολιτική.
«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν μόνο στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα, υποστηρίζοντας τους ευάλωτους στην κοινωνία», είπε, για να προσθέσει πως τα όποια οριζόντια μέτρα θα πρέπει να αποφευχθούν ή να τερματιστούν, προκειμένου να αποτρέψουν επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών τάσεων.
Τέλος, ο κ. Ηροδότου επεσήμανε επίσης τη σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ως άλλη μια συμπληρωματική πτυχή της νομισματικής πολιτικής.
Η νομισματική πολιτική και η μακροπροληπτική πολιτική λειτουργούν μέσω κοινών καναλιών μετάδοσης και στο τέλος της ημέρας ένα περιβάλλον σταθερότητας των τιμών ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να καταστήσει ευκολότερο το έργο των Κεντρικών Τραπεζών να πετύχουν την σταθερότητα των τιμών, σημείωσε τέλος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις