ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι το βοήθημα κηδείας και ποιοι οι δικαιούχοι – Το ποσό, οι προϋποθέσεις και τα πιστοποιητικά

Τι είναι το βοήθημα κηδείας και ποιοι οι δικαιούχοι – Το ποσό, οι προϋποθέσεις και τα πιστοποιητικά

Μακάβριο και λυπηρό είναι το θέμα συζήτησης γύρω από την κηδεία ωστόσο, είναι κάτι που αφορά όλους.

Την ίδια ώρα σημαντικό είναι και το οικονομικό κόστος πίσω από μια κηδεία, γι’ αυτό και το ThemaOnline επικοινώνησε με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων ώστε να διασφαλίσει όλες τις πληροφορίες για το βοήθημα κηδείας.

Το βοήθημα κηδείας δίνεται για θάνατο:

- ασφαλισμένου, ανεξάρτητα από κατηγορία ασφάλισης (μισθωτού, αυτοτελώς εργαζομένου, προαιρετικά ασφαλισμένου),

- προσώπου που είχε δικαίωμα σε θεσμοθετημένη σύνταξη, σύνταξη ανικανότητας, σύνταξη χηρείας, επίδομα αγνοουμένου ή σύνταξη γονέως και παροχή λόγω θανάτου,

- ορφανού για το οποίο πληρώνεται επίδομα ορφάνιας,

- προσώπου που ήταν εξαρτώμενο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου,

- μισθωτού του οποίου ο θάνατος προήλθε από σωματική βλάβη, η οποία προκλήθηκε από επαγγελματικό ατύχημα ή καθορισμένη νόσο που οφείλεται στην απασχόλησή του.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις:

Σύμφωνα με την αρμόδια πηγή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, «το βοήθημα κηδείας πληρώνεται στη χήρα ή στον χήρο προσώπου που απεβίωσε ή, αν δεν υπάρχει χήρα ή χήρος, στο πρόσωπο που ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας»

«Οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις για το βοήθημα κηδείας είναι ο/η αποβιώσας/σα να έχει :

(α) 0,5 ασφαλιστική μονάδα πραγματικής βασικής ασφάλισης δηλ. πληρωμένες εισφορές από τη μέρα που ασφαλίστηκε μέχρι και την ημερομηνία του θανάτου και

(β) 0,39 της ασφαλιστικής μονάδας βασικής πραγματικής ή εξομοιούμενης ασφάλισης (πληρωμένες ή πιστωμένες  εισφορές) μέσα στο προηγούμενο έτος παροχών. 

Σε περίπτωση που αποβιώσει συνταξιούχος ή εξαρτώμενος συνταξιούχου, αυτές οι προϋποθέσεις θεωρείται ότι πληρούνται», συμπλήρωσε.

Το ποσό που καταβάλλεται και οι περιπτώσεις

«Το ποσό του βοηθήματος κηδείας καταβάλλεται υπό μορφή εφάπαξ ποσού και ισούται με το 5.6% των ετήσιων βασικών ασφαλιστέων αποδοχών», εξήγησε η αρμόδια πηγή.

«Για το 2023, το ποσό ανέρχεται σε €560,45. Για το θάνατο εξαρτώμενου συνταξιούχου ή εξαρτώμενου ασφαλισμένου καταβάλλεται το μισό αυτού του ποσού.  Σε περίπτωση θανάτου δικαιούχου κοινωνικής σύνταξης δεν υπάρχει δικαίωμα σε βοήθημα κηδείας, εκτός, και εάν προηγουμένως ήταν εξαρτώμενο συνταξιούχου, οπότε καταβάλλεται το μισό ποσό», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό του βοηθήματος κηδείας αυξάνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με την αύξηση του ετήσιου ποσού των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών, ενώ επισημαίνεται ότι δεν σχετίζεται με το κόστος κηδείας που επιλέγει ο καθένας.

Υποβολή αίτησης

Η αίτηση για βοήθημα κηδείας πρέπει να υποβληθεί εντός δώδεκα μηνών από την ημέρα του θανάτου πάνω σε ειδικό έντυπο που μπορεί ο αιτητής να εξασφαλίσει από οποιοδήποτε Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Κέντρο Πολίτη (ΚΕΠΟ) ή μέσω του διαδικτύου.

Η αίτηση πρέπει να παραδοθεί σε οποιοδήποτε Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή Κέντρο Πολίτη (ΚΕΠΟ) και να συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αναφέρονται στην αίτηση για βοήθημα κηδείας.  Σε περίπτωση καθυστερημένης υποβολής της αίτησης το δικαίωμα για επίδομα κηδείας παραγράφεται.

Μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβληθούν τα ακόλουθα πιστοποιητικά/βεβαιώσεις:

- Επίσημο πιστοποιητικό θανάτου από την Επαρχιακή Διοίκηση ή από Αρμόδια Αρχή άλλου κράτους.

- Πιστοποιητικό γάμου

- Πιστοποιητικό συμβίωσης από τον ιερέα ή από τον κοινοτάρχη

- Βεβαίωση από τον ιερέα ή τον κοινοτάρχη στην οποία να αναφέρεται το όνομα του προσώπου που ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας στην περίπτωση που ο αιτητής δεν είναι ο/η σύζυγος του/της αποβιώσαντα/αποβιώσασας.

- Βεβαίωση από το Τραπεζικό Ίδρυμα, όπου να παρουσιάζεται ο δικαιούχος και ο διεθνής αριθμός λογαριασμού (IBAN)

 

Δείτε την αίτηση εδώ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top