ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραυματισμοί μαθητών στο σχολείο: Το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας και τι ισχύει για χορήγηση φαρμάκων

Τραυματισμοί μαθητών στο σχολείο: Το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας και τι ισχύει για χορήγηση φαρμάκων

Υπάρχουν συγκριμένες οδηγίες και πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε περίπτωση σοβαρού ή ελαφρού τραυματισμού μαθητή σε σχολείο.

Ενήμεροι για τις οδηγίες του Υπ.Παιδείας πρέπει να είναι τόσο οι Διευθύνσεις των σχολείων όσο και οι γονείς.

Κάθε σχολική μονάδα συστήνεται όπως καταρτίσει στην αρχή της σχολικής χρονιάς Σχέδιο
Δράσης, στο οποίο να καταγράφεται ποιοι θα εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαχείρισης περιστατικού σοβαρού τραυματισμού/ασθένειας στο σχολείο και να καθορίζεται η αρμοδιότητα/εμπλοκή του καθενός (ομάδα διαχείρισης περιστατικών τραυματισμών στο σχολείο).

Από την άλλη πλευρά οι γονείς είναι καλό να είναι ενημερωμένοι, ώστε να γνωρίζουν τόσο την διαδικασία που ακολουθείται και τα δικαιώματα στην ασφάλεια και υγεία του παιδιού τους σε περίπτωση τραυματισμού στο σχολικό χώρο.

Η παροχή Πρώτων Βοηθειών από εκπαιδευτικούς σε μαθητές, πέρα από την ανθρώπινη και ηθική της προέκταση, εμπίπτει στα πλαίσια της φροντίδας μικροτραυματισμών που δεν τυγχάνουν ή δεν χρήζουν ιατρικής βοήθειας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οργάνωσης και προγραμματισμού των σχολικών μονάδων.

Διαχείριση Περιστατικού Σοβαρού Τραυματισμού/Ασθένειας μαθητή στο Σχολείο

Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού/ασθένειας μαθητή/τριας, όπου δηλαδή απαιτείται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, το σχολείο καλείται να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται πιο κάτω

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που μαθητής/τρια απωλέσει τις αισθήσεις του (λιποθυμήσει) ή τραυματιστεί σοβαρά, πρέπει να καλείται αμέσως ασθενοφόρο. Επίσης, ασθενοφόρο θα καλείται αμέσως και στις περιπτώσεις, όπου αυτόπτες μάρτυρες συνηγορούν ότι το κτύπημα ήταν ιδιαίτερα βίαιο, έστω κι αν ο/η τραυματισμένος μαθητής δε χάσει τις αισθήσεις του.

Βήμα 1ο:  Ανακουφιστικές Ενέργειες και Παροχή Πρώτων Βοηθειών

Η παροχή Πρώτων Βοηθειών αναλαμβάνεται από εκπαιδευμένα ή/και πιστοποιημένα μέλη του προσωπικού (εκπαιδευτικοί ή άλλοι λειτουργοί του σχολείου), και αφορά στις ανακουφιστικές ενέργειες, που παρέχονται στον πάσχοντα (π.χ. μαθητή/τρια, διδακτικό και μη διδακτικό προσωπικό, επισκέπτη), έως ότου καταφθάσει εξειδικευμένη βοήθεια (ασθενοφόρο με νοσηλευτή).

Βήμα 2ο: - Κλήση Ασθενοφόρου

Όταν πρόκειται σε σοβαρό τραυματισμό, όπου απαιτείται εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, ως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, καλούν πάντοτε το Κέντρο Κλήσεων Ασθενοφόρων (ΚΕΚΑ) του Υπουργείου Υγείας, στο τηλέφωνο παγκύπριας εξυπηρέτησης 22887171.

Το Ασθενοφόρο καλείται με οδηγίες της Διεύθυνσης της Σχολικής Μονάδας. Εάν για οποιονδήποτε λόγο η Διεύθυνση αδυνατεί να καλέσει το ασθενοφόρο και κρίνεται
απολύτως αναγκαίο, η κλήση του ασθενοφόρου μπορεί να γίνει από άλλο μέλος του προσωπικού, ώστε ο μαθητής να μεταφερθεί στο πλησιέστερο δημόσιο νοσηλευτήριο. (Τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνει σύσταση στα παιδιά ότι δεν πρέπει να τηλεφωνούν για ασθενοφόρο).

Εάν ο πάσχοντας χρήζει μεταφοράς (όχι όμως άμεσης), σε ιατρικό κέντρο φροντίδας, δηλαδή όταν η ζωή του δε διατρέχει κίνδυνο, ενημερώνεται ο/η κηδεμόνας και εφόσον είναι δυνατόν, μπορεί να παραλάβει τον μαθητή από τη σχολική μονάδα και να τον μεταφέρει σε Ιατρικό Κέντρο της δικής του επιλογής.

Βήμα 3ο: - Επικοινωνία με Κηδεμόνα

Η Διεύθυνση του σχολείου, αφού πρώτα μεριμνήσει για την παροχή Πρώτων Βοηθειών στον πάσχοντα επικοινωνεί με τον γονέα/κηδεμόνα και ενημερώνει λεπτομερώς σχετικά με το ατύχημα, την κατάσταση του μαθητή καθώς και τις ενέργειες που έλαβε ή/και που προτίθεται να λάβει το σχολείο.

Σε περίπτωση που ο γονέας/κηδεμόνας επιθυμεί να νοσηλευθεί ο μαθητής σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, ενημερώνεται ότι πρέπει να αναλάβει ο/η ίδιος/α την ευθύνη παραλαβής του παιδιού του από το δημόσιο νοσηλευτήριο και τη μεταφορά του στο ιδιωτικό, υπογράφοντας σχετικό εξιτήριο έγγραφο (εάν η κατάσταση του/της μαθητή/τριας ήταν τέτοια που επέβαλλε την άμεση μεταφορά σε Δημόσιο Νοσηλευτήριο).

Βήμα 4ο: - Ενημέρωση της Προϊστάμενης Αρχής

Η Διεύθυνση του σχολείου πρέπει να μεριμνήσει για την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας Προϊστάμενης Αρχής σε ό,τι αφορά τα γεγονότα και τις ενέργειες σε σχέση με το περιστατικό. Άμεσα ενημερώνεται πλήρως ο οικείος Επιθεωρητής του σχολείου με τηλεφωνική επικοινωνία.  Στη συνέχεια ετοιμάζεται σχετική γραπτή έκθεση γεγονότων, στην οποία  περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια, σαφήνεια και παραστατικότητα, τα γεγονότα και οι ενέργειες που έγιναν από το προσωπικό για πρόληψη και αντιμετώπιση του περιστατικού 

Κουτί Πρώτων Βοηθειών στο Σχολείο 

Κάθε σχολική μονάδα πρέπει να διατηρεί κιβώτια Πρώτων βοηθειών:

Στα κιβώτια Πρώτων Βοηθειών κάθε σχολείου, πρέπει να περιλαμβάνονται τα παρακάτω υλικά, των οποίων οι ποσότητες καθορίζονται αναλόγως από τους Επισκέπτες Υγείας:

(1) Αναλώσιμα Υλικά (τα προμηθεύουν οι επισκέπτες/τριες υγείας):

- Αποστειρωμένα επιθέματα/γάζες διαφόρων μεγεθών

- Ατομικά κλειστά επιθέματα με παραφίνη (paraffin gauze)

- Ατομικοί κλειστοί ελαστικοί/κυλινδρικοί και τριγωνικοί επίδεσμοι

- Αυτοκόλλητα επιθέματα τραύματος

- Λευκοπλάστη/τσιρότα

- Διάλυμα Betadine (Povidone Iodine 10% solution)

(2) Άλλα Υλικά (προμήθεια μέσω του ταμείου των Διευθυντών ή των Σχολικών Εφορειών):

-Ψαλίδι -Τσιμπιδάκι

-Παραμάνες -Γάντια και σακούλες μιας χρήσης

-Παγοκύστες

-Αποστειρωμένο οφθαλμικό ξέπλυμα (φυσιολογικό ορό ή νερό)

-Φακελάκια ζάχαρης (σε περίπτωση διαβητικού ατόμου)

-Θερμόμετρο

Καθαρισμός πληγών ελαφρά τραυματισμένου μαθητή

Στην περίπτωση ελαφριών τραυματισμών ακολουθούνται τα βήματα παροχής πρώτων βοηθειών και ενημέρωσης γονέων/κηδεμόνων. Το κατά πόσον το περιστατικό θα τύχει εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγείας, τη διάθεση και την επιθυμία του γονέα/κηδεμόνα.

Οιπληγές θα πρέπει να φροντίζονται , με τα απαραίτητα τα οποία βρίσκονται στο κουτί πρώτων βοηθειών. Σε ό,τι αφορά στο διάλυμα Bedatine (Povidone Iodine 10% solution) το Υπουργείο Υγείας συστήνει όπως γίνεται χρήση, ως ήπιο αντισηπτικό, εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο για τον καθαρισμό μικρών ή επιφανειακών πληγών, μετά από καλό πλύσιμο με νερό και σύμφωνα με τις επιμορφώσεις για θέματα Πρώτων Βοηθειών.

Mαθητές με χρόνια προβλήματα υγείας και φαρμακευτική αγωγή

Πιο πάνω αναλύθηκαν οι οδηγίες σε περίπτωση τραυματισμών, τι όμως ισχύει και τι προνοεί το πρωτόκολλο για μαθητές με χρόνια προβλήματα υγείας οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή;

Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η παροχή Πρώτων Βοηθειών δεν πρέπει να συγχέεται με τη φαρμακευτική αγωγή, την οποία αποφασίζει μόνο ο Προσωπικός ή Ειδικός Ιατρός των μαθητών/μαθητριών και χορηγείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στη βάση της εθελοντικής προσφοράς:

α) Σε μαθητές με χρόνια προβλήματα υγείας, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, την οποία χορηγούν οι γονείς/κηδεμόνες στο σπίτι ή το ίδιο παιδί λαμβάνει μόνο του. Σε αυτή την περίπτωση ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός αναλαμβάνει να υπενθυμίσει ή να βοηθήσει, αν χρειαστεί τον μαθητή.

β) Σε περιπτώσεις μαθητών με χρόνια προβλήματα υγείας, που πιθανόν να παρουσιάσουν αιφνίδιο επεισόδιο (επιληπτική κρίση, υπογλυκαιμία, λιποθυμικό επεισόδιο, αλλεργικό σοκ κ.ά.), ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκου, πρέπει να ενημερώνεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς για το πρόβλημα του παιδιού καθώς και για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, κατόπιν γραπτής εξουσιοδότησης και οδηγιών από τον θεράποντα ιατρό και τους γονείς/κηδεμόνες. 

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να παρασχεθεί στους μαθητές, με την ενεργό εμπλοκή των εκπαιδευτικών στα σχολεία, εφόσον τηρούνται όλες οι πιο κάτω προϋποθέσεις:
α) η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή συστήνεται γραπτώς από γιατρό
β) υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του γονέα/κηδεμόνα
γ) ο εκπαιδευτικός (δάσκαλος/δασκάλα της τάξης ή/και ο/η υπεύθυνος/η των Πρώτων Βοηθειών, έχει ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων και έχει σχετική γνώση και δεξιότητα για την παροχή αυτής της βοήθειας
δ) ο εκπαιδευτικός ενεργεί στη βάση της εθελοντικής προσφοράς προς
τον συνάνθρωπο

Περιστατικό εκτός Σχολικού Χώρου

Στην περίπτωση τραυματισμού/ασθένειας μαθητή/τριας εκτός σχολικού χώρου (π.χ. στη διάρκεια εκδρομής ή εκπαιδευτικής επίσκεψης) ακολουθείται η ίδια διαδικασία η οποία αναφέρθηκε πιο πάνω.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας συστήνεται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός να μεριμνά, ώστε να έχει καταγεγραμμένα σε συνοπτικό κατάλογο τα τηλέφωνα επικοινωνίας των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών, για να είναι εφικτή η άμεση επικοινωνία μαζί τους σε
περίπτωση τραυματισμού/ασθένειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους Πυροβολισμούς στο Ζακάκι - Δύο οι δράστες

Δεν υποφέρονται οι τιμές ηλεκτρισμού: Έχουμε το πέμπτο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ - Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τα επεισόδια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Λεμεσό - Συνεχίζονται οι έρευνες



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top