Σημαντική αύξηση, που πλησιάζει το 4%, συνεχίζει να παρουσιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, ενώ άλμα πέραν του 10% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ σημειώνει αύξηση 3,51%, στα 87,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξάνεται κατά 3,71%, στα 85,87 δολάρια το βαρέλι.
Εξάλλου, η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου TTF (Άμστερνταμ) παρουσιάζει αλματώδη αύξηση κατά 10,6% ή €4,07, στα 42,30 ευρώ τη Μεγαβατώρα, ενώ αρχικά άγγιξε και τα €43,5 τη Μεγαβατώρα.
Στα 116 εκ. βαρέλια/ημέρα θα αυξηθεί η ζήτηση πετρελαίου μέχρι 2045 λέει ο ΟΠΕΚ
Παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει πως η ζήτηση για αργό θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Στην ετήσια έκθεσή του για το 2023, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών προβλέπει ότι η ζήτηση αργού θα φθάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2045 σύμφωνα με το βασικό του σενάριο, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 16,5% από τα 99,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022.
Πρόκειται για αύξηση κατά 6 εκατομμυρίων βαρελιών από την περσινή του εκτίμηση.
Η ζήτηση πετρελαίου έχει "τη δυνατότητα να είναι ακόμη υψηλότερη", δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais.
"Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες", τονίζει ο ΟΠΕΚ σε έκθεση του, η οποία έρχεται μόλις οκτώ εβδομάδες πριν από την επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, στο Ντουμπάι.
Στη διάσκεψη αυτή δεκάδες χώρες θα προσπαθήσουν να επιβάλουν την υιοθέτηση του στόχου του τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, στα 13 κράτη μέλη του οποίου περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, οι χώρες του Κόλπου και η Βενεζουέλα, η ζήτηση πετρελαίου θα καθοδηγείται από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, με την Ινδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση.
Παράλληλα, ο Οργανισμός βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου στην ομάδα των προηγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ να μειώνεται από το 2025.
Προκειμένου να καλυφθεί αυτή η ζήτηση, ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ανεβάζοντας το ποσό στα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2045, ή περίπου 610 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις