ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού θα πάνε τα καύσιμα με τον πόλεμο στο Ισραήλ –  Συνεχίζονται οι αυξήσεις σε προϊόντα

Πού θα πάνε τα καύσιμα με τον πόλεμο στο Ισραήλ –  Συνεχίζονται οι αυξήσεις σε προϊόντα

Ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης περνά συνεχώς μέσα από διάφορους κυματισμούς, με τις διεθνείς αγορές προσαρμόζονται συνεχώς σε νέες πραγματικότητες.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία είναι οι τιμές των καυσίμων, για τις οποίες άρχισαν να ανησυχούν οι πολίτες μετά την αναστάτωση που επικράτησε από την άγρια σύγκρουση Ισραηλινών – Χαμάς.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» και όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά και ο κάθε πολίτης ελπίζουν στην αποφυγή εκρηκτικών ανατιμήσεων.

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «οι οποιεσδήποτε αυξήσεις στα καύσιμα επιφέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα άλλα είδη είτε είναι προϊόντα είτε είναι υπηρεσίες και οπωσδήποτε και στο ρεύμα, αφού για να παράξουμε ρεύμα χρησιμοποιούμε συμβατικά καύσιμα κυρίως στη χώρα μας»

«Τον τελευταίο μήνα οι διεθνής τιμές του αργού πετρελαίου κυμάνθηκαν από 90 μέχρι 96 δολάρια το βαρέλι. Στις αρχές του Οκτώβρη, και συγκεκριμένα 6 του Οκτώβρη, οι τιμές έπεσαν από 86 δολάρια το βαρέλι, στα 84,5 δολάρια. Δηλαδή, για ένα μήνα οι τιμές μας ήταν από τα 90 δολάρια μέχρι τα 96, μετά σε 3 μέρες, που ήταν οι μέρες πριν από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, οι τιμές έπεσαν στα 85 δολάρια το βαρέλι και τώρα μετά την αναταραχή, οι τιμές ανέβηκαν στα 87 δολάρια το βαρέλι», είπε συγκεκριμένα.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι για ένα ολόκληρο μήνα ήταν από τα 90 δολάρια και πάνω οι τιμές, μετά έπεσε τρεις ημέρες και τώρα ανέβηκε στα 87 δολάρια το βαρέλι, σημαίνει ότι δεν φτάσαμε ακόμη τα 90 δολάρια. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα για να δούμε πού θα σταθεροποιηθούν οι τιμές», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Δρουσιώτης, σημείωσε ότι «με τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου τώρα, δεν βλέπουμε να υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις. Η κατάσταση, όμως, είναι ακόμα ρευστή, και πρέπει να περάσει αυτή η εβδομάδα για να δούμε τι θα γίνει. Εάν διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, δεν βλέπω λόγο για αύξηση των τιμών των καυσίμων που φτάνουν κοντά μας»

Αυξήσεις σε λαχανικά και κρέας

Όσο αφορά τα τρόφιμα και γενικά τα προιόντα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών είπε ότι «η άνοδος στις τιμές των προϊόντων αναμένεται να συνεχιστεί αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι μικρή ή μεγάλη»

Σε αναμονή οι πολίτες για μέτρα

Σε αναμονή βρίσκονται οι πολίτες για μέτρα που θα ληφθούν από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κύριο Δρουσιώτη.

«Υπάρχουν δύο μέτρα που αναμένουμε. Τα πρώτα μέτρα που περιμένουμε από τον Αύγουστο είναι αυτά που θα φέρουν ελάφρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως είναι η επαναφορά των επιδοτήσεων στα καύσιμα και στο ρεύμα και άλλα μέτρα τα οποία το Κράτος υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα τα εξαγγείλει», είπε χαρακτηριστικά.

«Η δεύτερη κατηγορία μέτρων που περιμένουμε είναι η πιθανότητα της επιβολής της πράσινης φορολογίας. Αυτή η πράσινη φορολογία θα είναι ένας φόρος στα καύσιμα ή και άλλου. Αυτό θα γίνει με την υπόσχεση πώς ό,τι έσοδα πάρει το κράτος από αυτή την πράσινη φορολογία, θα τα δώσει πίσω στους πολίτες, εκεί που νομίζει ό,τι πρέπει να τα δώσει, δηλαδή να γίνει αυτό που λέμε δημοσιονομική σταθερότητα», εξήγησε.

«Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να το εφαρμόσει μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως θεωρώ πώς είναι λίγο δύσκολο μέσα σε αυτή την αύξηση των τιμών και των υπηρεσιών, το να έρθουν να προσθέσουν και άλλους φόρους. Είναι κάπως δύσκολο να περάσει η πράσινη φορολογία για το 2023 λόγω της ακρίβειας που υπάρχει», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας ο κύριος Δρουσιώτης επισήμανε ότι «θα υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα όμως δεν θα υπάρχει εισοδηματική σταθερότητα στα νοικοκυριά. Αυτά τα νοικοκυριά τα οποία  δεν θα έχουν το όφελος των αντισταθμιστικών μέτρων της πράσινης φορολογίας θα δυσκολευτούν, διότι το Κράτος θα δώσει στοχευμένα σε όσους το χρειάζονται περισσότερο.

«Κάποιοι θα πληρώσουν τους φόρους αλλά δεν θα έχουν όφελος, όφελος θα έχουν μόνο κάποιες ομάδες», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top