Στο κενό έπεσε η εφαρμογή του «κόκκινου κουμπιού», μια υπηρεσία την οποία το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας προσπαθεί να υλοποιήσει από το 2017.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Παρατηρητήριου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου ανέφερε ότι το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας απέσυρε την πρόταση του αφού η εφαρμογή του «κόκκινου κουμπιού» δεν φαίνεται να είχε οποιαδήποτε προοπτική να προχωρήσει.
«Αποσύραμε την πρόταση και στείλαμε σχετική αποστολή. Ο λόγος είναι ότι άλλαξε η φιλοσοφία του συστήματος. Είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση στον Φορέα Τρίτης Ηλικίας ότι θα μπορούσε να βγει με ανοικτό διαγωνισμό το Κράτος για τις συσκευές και τις τεχνικές προδιαγραφές ωστόσο στις προδιαγραφές μπήκε ότι θα δοθεί σε εταιρεία που έχει προηγούμενη εμπειρία σε τέτοια συστήματα -αλλά ποια εταιρεία στην Κύπρο έχει τέτοια εμπειρία ενώ υπάρχει απόφαση από το 2019 από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το Κέντρο διαχείρισης κλήσεων θα το αναλάβει το παρατηρητήριο; Επειδή είδαμε που πήγαιναν τα πράγματα, θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία και αποσύραμε την πρόταση», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας θα μελετήσει ξανά το σύστημα και θα βγει με ανοικτό διαγωνισμό για να προχωρήσει στην υλοποίηση του με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.
«Είναι ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να έχει ο κάθε ηλικιωμένος στο σπίτι του με χαμηλό κόστος. Αυτό επιδιώκαμε από το 2017. Επικοινώνησαν μαζί μας πολλές εταιρείες για να το κάναμε τότε μαζί αλλά τους απορρίψαμε όλους γιατί θεωρούσαμε ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να είναι φθηνό για να το έχουν όλοι οι ηλικιωμένοι στο σπίτι τους αλλά αυτό αλλάζει με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Αφού δεν μπορεί το Κράτος να το εφαρμόσει, θα το εφαρμόσουν ιδιωτικές εταιρείες το οποίο όμως θα έχει αυξημένο κόστος», σημείωσε.
Όπως έδειξαν μελέτες του Παρατηρητήριου Τρίτης Ηλικίας, το «κόκκινο κουμπί» θα μπορούσε να ήταν βιώσιμο, αν είχε την στήριξη του κράτους τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του.
Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στον λόγο που καθυστέρησε τόσο καιρό η υλοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
«Εμείς είχαμε καταθέσει την πρόταση μας για χρήση του για έκτακτη ανάγκη στο σπίτι, τόσο εντός του σπιτιού όσο και λίγο περιμετρικά από το σπίτι. Ωστόσο έβαλαν κι άλλες τεχνολογίες πάνω γι’ αυτό έχουν καθυστερήσει. Άφησαν πίσω θεμελιώδη πράγματα στα οποία έπρεπε να επικεντρωθούν. Αν ένας ηλικιωμένος πέσει στο μπάνιο, δεν τον νοιάζει αν έχει gps ή αν ενώνεται με δορυφόρο. Θέλει να πατήσει ένα κουμπί για να πάει σε ένα κέντρο έκτακτων περιστατικών, το οποίο θα λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο», είπε.
Σημειώνεται ότι, το «κόκκινο κουμπί» πρόκειται για μια συσκευή την οποία θα μπορούσε να πατήσει κάποιος σε περίπτωση ανάγκης. Μετέπειτα η κλήση του θα μεταφέρεται σε ένα κέντρο διαχείρισης κλήσεων, το οποίο θα λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο και θα στελεχώνουν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές.
Όπως ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αντωνίου, το «κόκκινο κουμπί» δεν θα αφορά μόνο ηλικιωμένους αλλά και άτομα με αναπηρία, χρόνιους ασθενείς κτλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις