ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 240 εκατ. ευρώ για συντάξεις και ειδικά επιδόματα σε συνταξιούχους το 2024 – Πώς θα κατανεμηθούν

Πάνω από 240 εκατ. ευρώ για συντάξεις και ειδικά επιδόματα σε συνταξιούχους το 2024 – Πώς θα κατανεμηθούν

Ποσό πέραν των 240 εκατομμυρίων ευρώ θα βγάλει από τα ταμεία του, κυρίως από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 2024 για καταβολή συντάξεων -θεσμοθετημένη και κοινωνική-, καθώς και ειδικών επιδομάτων σε συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αυτόν έχουν περιληφθεί πιστώσεις 85,7 εκατ. ευρώ για την παροχή Κοινωνικής Σύνταξης σε 17.000 περίπου δικαιούχους. Σημειώνεται πως, έναντι της πιο πάνω δαπάνης αναμένεται να υπάρξει εξοικονόμηση 27.540.771 ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το εν λόγω ποσό θα εμβαστεί από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, πιστώσεις 30 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν το 15% της πρόσθετης δαπάνης (δηλαδή από το 70% μέχρι το 85%) της κατώτατης σύνταξης που καταβάλλεται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από 1/1/2018 το συμπλήρωμα της κατώτατης σύνταξης ως ποσοστό επί της ετήσιας δαπάνης για τις βασικές συντάξεις υπολογίστηκε στο 2,99%, με βάση την τελευταία αναλογιστική ανασκόπηση και θα ισχύει για τρία χρόνια.

Παράλληλα, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και πιστώσεις 10,5 εκατ. ευρώ για το Σχέδιο Επιδόματος που προστίθεται στη Θεσμοθετημένη Σύνταξη, στη Σύνταξη Αναπηρίας και στη Κοινωνική Σύνταξη των προσώπων που υπηρέτησαν πρόσθετη θητεία/εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά και των Αιχμαλώτων, Μη Στρατεύσιμων/Αμάχων και Παθόντων Αναπήρων Πολέμου καθώς και για το Σχέδιο Εφάπαξ Εξαμηνιαίου Τιμητικού Επιδόματος για Αιχμαλώτους, Μη Στρατεύσιμους/Αμάχους και Παθόντες Αναπήρους Πολέμου κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στήριξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και παθόντες πολέμου

Πέραν των πιο πάνω, στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πρόνοιας περιλαμβάνονται πιστώσεις 95 εκατ. ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη παροχής επιδόματος στα νοικοκυριά συνταξιούχων των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο καθορίζεται ετησίως από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ενίσχυσης των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα δικαιούχοι είναι τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, τα οποία έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τουλάχιστον ένα συνταξιούχο, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή/και κοινωνική σύνταξη, ή/και σύνταξη από επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Τονίζεται πως, το όριο φτώχειας ανά νοικοκυριό αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και το ύψος του επιδόματος από το συνολικό ετήσιο εισόδημα των μελών του νοικοκυριού.

Επισημαίνεται πως, με την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα από 1/1/2023 δόθηκε η δυνατότητα μέσω διάταξης σε πρώην δικαιούχους επιδόματος που τερματίστηκε το επίδομα τον 9/2014 να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.

Επιπρόσθετα στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και πιστώσεις 3,3 εκατ. ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη παροχής Πασχαλινού Επιδόματος σε συνταξιούχους το οποίο παραχωρείται βάσει σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακόμη πιστώσεις 16 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες παροχής ειδικών μηνιαίων συντάξεων και άλλων ωφελημάτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανακουφίσεων Παθόντων, βάσει των «περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμων του 1998 έως 2014 και των σχετικών Κανονισμών», καθώς και τις δαπάνες για το Σχέδιο Εφάπαξ Εξαμηνιαίου Τιμητικού Επιδόματος για Παθόντες Αναπήρους Πολέμου κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974. Δικαιούχοι είναι:
• οι εξαρτώμενοι πεσόντων ή εξαφανισθέντων και ανάπηροι του αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59,
• των δικοινοτικών ταραχών του 1963-64,
• του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και
• της τουρκικής εισβολής, καθώς και οι
• κληρωτοί και έφεδροι της Εθνικής Φρουράς που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους και παραμένουν ανάπηροι και οι
• εξαρτώμενοι κληρωτών και εφέδρων της Εθνικής Φρουράς που φονεύονται κατά την υπηρεσία τους.

Άλλα επιδόματα

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 περιλαμβάνονται πιστώσεις 800.000 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη για το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Χαμηλοσυνταξιούχων σε ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων και του Πύργου Τυλληρίας, καθώς και πιστώσεις ύψους 400.000 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν συντάξεις και πληρωμές κατά χάρη, σε πολίτες που τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των Παγκόσμιων Πολέμων.

Επίσης, περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους 180.000 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν την καταβολή σε 83 άτομα κατά χάρη σύνταξης, σύμφωνα με τις εκάστοτε αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και πιστώσεις 100.000 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν δαπάνες που αφορούν την παραχώρηση Μηνιαίου Τιμητικού Επιδόματος ύψους 300 ευρώ σε συνταξιούχους εργάτες του Πνεύματος και της Τέχνης οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top