ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Μαυρογιάννη κατά Κυβέρνησης: «Επτά μήνες διακυβέρνησης δεν έχουμε δει τίποτα» - Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τι λέει για το 2028

«Πυρά» Μαυρογιάννη κατά Κυβέρνησης: «Επτά μήνες διακυβέρνησης δεν έχουμε δει τίποτα» - Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τι λέει για το 2028

Τις εξελίξεις στην περιοχή μετά και τον πόλεμο στο Ισραήλ, στο Κυπριακό με τον επικείμενο διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τη συμφωνία για την Πύλα, καθώς και στο εσωτερικό, σχολίασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επικρίνοντας, την ίδια ώρα, την Κυβέρνηση για το μέχρι στιγμής έργο της.

Σε παρέμβασή του στην πρωινή εκπομπή του Alpha και σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ισραήλ ο κ. Μαυρογιάννης αφού ανέφερε ότι «αυτά που συμβαίνουν στο Ισραήλ και τη Γάζα είναι τραγικά», υπέδειξε πως «πραγματικά κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ταυτόχρονα, σε τέτοιες τραγικές περιπτώσεις απαιτείται από όλους να έχουμε καθαρότητα στην αντίληψή μας για τα πράγματα».

Επεσήμανε, δε, ότι «δεν πρέπει να βάζουμε υποσημειώσεις στις καταδίκες μας», τονίζοντας πως «η καταδίκη μας πρέπει να είναι απόλυτη».

Παράλληλα ο κ. Μαυρογιάννης υπέδειξε ότι «πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και για προστασία των δικών μας συμφερόντων και για βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση, εκεί και όπου είναι εφικτό και να βοηθήσουμε και στην ανθρωπιστική διάσταση».

Κυπριακό και Πύλα

Όσον αφορά το Κυπριακό είπε πως, «αναμένω από τον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει στον διορισμό κάποιου Απεσταλμένου, όχι για διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά για να βολιδοσκοπήσει κατά πόσον μπορούμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας ότι «φαίνεται ότι αυτή την ιδέα την έχει δεχθεί και η Τουρκία, την έχει μεταφέρει στον ΓΓ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και τώρα εκείνο που έχει την πιο μεγάλη σημασία είναι πρώτον το πρόσωπο που θα επιλεγεί και όντως φαίνεται ότι έχει προταθεί ένα συγκεκριμένο όνομα, το οποίο εγώ γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να το αναφέρω, και δεύτερον πως ακριβώς θα εργαστεί αυτό το πρόσωπο».

«Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μικρό παραθυράκι που ανοίγει να θα μπορέσει σιγά-σιγά να ανοίξει περισσότερο και να οδηγηθούμε στην επανέναρξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά υπάρχουν κάποιες ελάχιστες πιθανότητες μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρίως των ευρωτουρκικών σχέσεων να μπούμε σε μία λογική όπου θα υπάρχουν κάποια περιθώρια για συνέχιση της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει την συμφωνία για την Πύλα, ο κ. Μαυρογιάννης αφού ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να δούμε τί σημαίνει», εξέφρασε την άποψη πως «σίγουρα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που δεν έχουν κλείσει, αλλά αυτό μπορεί να είναι δευτερεύον, αν αυτό που περίπου έχει συμφωνηθεί είναι εντάξει». «Πρέπει να δούμε, όμως, θα οδηγήσει σε εκτόνωση; Θα οδηγήσει στον σεβασμό των αρμοδιοτήτων της ειρηνευτικής δύναμης στη Νεκρή Ζώνη; Θα οδηγήσει στην πραγματική απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την περιοχή; Θα οδηγήσει στο να υπάρχουν δυνατότητες, όπως λέει η πλευρά μας, για οικιστική ανάπτυξη, χωρίς υποσημειώσεις; Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα», τόνισε.

«Όπου κι αν πάω η Κύπρος με πληγώνει»

Ερωτηθείς πως βλέπει τα πράγματα στην Κύπρο επτά μήνες μετά τις εκλογές, είπε ότι «αυτό που έλεγε κάποτε Σεφέρης ‘όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει’ κι εγώ όπου πάω η Κύπρος με πληγώνει», υποδεικνύοντας ότι «η κατάσταση είναι κακή».

«Μακάρι να διαψευστούμε, μακάρι να μας αποδείξουν ότι μπορούν να χειριστούν τα ζητήματα, και το Κυπριακό, αλλά και όλη την εσωτερική διακυβέρνηση. Για την ώρα δεν έχω δει τίποτα το αξιόλογο», επεσήμανε ενώ σε σχόλιο ότι είναι μόνο επτά μήνες τόνισε ότι «θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα. Επτά μήνες διακυβέρνησης δεν έχουμε δει τίποτα».

Ευρωεκλογές και 2028

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαυρογιάννης επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για τις Ευρωεκλογές, ενώ σε σχέση με το 2028 τόνισε, εκ νέου, πως «ποτέ μη λες ποτέ, αλλά δεν κοιμάμαι και ξυπνάω ονειρευόμενος το 2028. Η μόνη μου φιλοδοξία είναι να πάει ο τόπος μου μπροστά και μπορεί κάποιος άνθρωπος, μία δυναμική που να οδηγεί στο να υπάρξει μία πραγματική προοδευτική αλλαγή στον τόπο που να εκφράζει και μένα, τότε θα την στηρίξω».

Δείτε τις τοποθετήσεις του στο βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top