LIKE ONLINE

Και όμως δεν είναι ψέμα: Αυτή η χώρα θέλει να επιτρέψει σε 16χρονους να γίνουν... δήμαρχοι

Και όμως δεν είναι ψέμα: Αυτή η χώρα θέλει να επιτρέψει σε 16χρονους να γίνουν... δήμαρχοι

Τα σχέδια της κυβέρνησης της Μάλτας να επιτρέπει σε 16χρονους να υπηρετούν ως δήμαρχοι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και γέλια.

Τα σχέδια ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον υπουργό Εθνικής Κληρονομίας, Τεχνών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Όουεν Μπονίτσι. Ο εκλογικός νόμος ήδη επιτρέπει σε υποψήφιους ακόμη και 16 ετών να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων, αλλά μέχρι σήμερα οι δήμαρχοι χρειαζόταν να είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Η Μάλτα, η οποία έχει τον μικρότερο πληθυσμό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, θα γίνει η πρώτη χώρα που θα επιτρέπει στα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης ηλικίας 16 με 17 ετών να υπηρετούν ως δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, είπε ο Μπονίτσι στους δημοσιογράφους.

«Αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στους νέους ανθρώπους» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τελικώς εναπόκειται στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποιοι θα είναι επικεφαλής της πόλης ή του χωριού τους.

Η Μάλτα έχει 68 τοπικά συμβούλια και το μεγαλύτερο εκπροσωπεί περίπου 30.000 πολίτες. Είναι υπεύθυνα για την αποκομιδή των απορριμμάτων και έχουν περιορισμένο ρόλο σε θέματα που αφορούν τη δημόσια τάξη, τον σχεδιασμό και τη συντήρηση των δρόμων.

Μια διαδικτυακή δημοσκόπηση της εφημερίδας Times of Malta που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση έδειξε ότι 97% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στο σχέδιο, το οποίο συγκέντρωσε περιφρονητικά σχόλια στο Facebook και σε άρθρα εφημερίδων.

«Επομένως ένας 16χρονος δήμαρχος θα μπορεί να τελέσει γάμο, αλλά χρειάζεται την άδεια των γονιών του για να παντρευτεί ο ίδιος σε αυτή την ηλικία», ανέφερε ένα από τα μηνύματα.

Με βάση τον μαλτέζικο νόμο, ένα άτομο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών για να παντρευτεί, αλλά κάποιος στα 16 ή τα 17 του μπορεί να παντρευτεί με γονική άδεια ή με δικαστική απόφαση.

«Το δημοτικό συμβούλιο θα καθυστερήσει να συνεδριάσει γιατί ο δήμαρχος περιμένει την μαμά του να τον πάει στο γραφείο του με το αυτοκίνητό της», σχολίασε κάποιος άλλος.

Στην Μάλτα άδεια οδήγησης μπορεί κάποιος να βγάλει στα 18 του.

Πάντως, ο Μπονίτσι είπε ότι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στα 20 του και τότε ο κόσμος το θεωρούσε περίεργο.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έχει δοθεί στους νέους το δικαίωμα όχι μόνο να ψηφίζουν στα 16 αλλά και να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τώρα τους δίνουμε το δικαίωμα να εκλέγονται δήμαρχοι», είπε.

ΠΗΓΗ: Ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top