Στόχος της Κυβέρνησης είναι η καθολική επίτευξη της ισότητας, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, σε χαιρετισμό της στην ημερίδα «Σεβασμός στη Μοναδικότητα του κάθε Ατόμου», που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη Λευκωσία.
«O σεβασμός στη διαφορετικότητα και μοναδικότητα του κάθε ατόμου, παρά το γεγονός ότι είναι και θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση αυτονόητος, αποτελεί μεγάλη καθημερινή πρόκληση για κάθε δημοκρατική κοινωνία», είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης.
«Τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας έχει ψηφιστεί μεγάλος αριθμός νομοθεσιών για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παρόλα αυτά η θέσπιση νομοθεσίας δεν είναι αρκετή από μόνη της για εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ομοφοβίας». Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας αλλά και θέμα παιδείας και νοοτροπίας.
Ο αγώνας κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, τόνισε η κ. Προκοπίου, «συνιστά ένα σύνθετο, επίμονο και μεγάλο σε διάρκεια έργο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ενέργειες ευαισθητοποίησης, ώστε να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της αποδοχής, της συμπεριληπτικότητας και της ισονομίας».
«Στόχος της Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως έχει παρουσιαστεί και στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, είναι η καθολική επίτευξη της ισότητας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και ο σεβασμός κάθε μορφής διαφορετικότητας», υπογράμμισε.
Εν συνεχεία, η Υπουργός επεσήμανε ότι η ημερίδα αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αστυνομία για αποτελεσματική και ουσιαστική αντιμετώπιση πράξεων ρατσισμού, διακρίσεων ή ομοφοβίας. «Η δράση της Αστυνομίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιοποιεί σχετικά στοιχεία, αναβαθμίζεται, ακόμα περισσότερο», συμπλήρωσε.
Η κ. Προκοπίου είπε ότι ο χειρισμός και η διερεύνηση τέτοιων περιστατικών ενισχύεται με την υιοθέτηση ενός οδηγού διερεύνησης τέτοιων περιστατικών που έχει εκδώσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει τροποποιηθεί και επικαιροποιηθεί η οικεία Αστυνομική Διάταξη για τη διαχείριση ρατσιστικών περιστατικών αδικημάτων. Με αυτό τον τρόπο, υπέδειξε, «συστηματοποιείται και ενδυναμώνεται η διαδικασία της έρευνας τέτοιων περιστατικών, κατά τρόπο που ενισχύονται τόσο οι δυνατότητες πλήρους διαλεύκανσής τους και αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας όσο και οι προοπτικές τιμωρίας των δραστών».
Επιπρόσθετα, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στην τροποποιημένη Διάταξη τίθενται συγκεκριμένες πρόνοιες για προστασία των θυμάτων και μαρτύρων σε περιστατικά ρατσιστικής ή ομοφοβικής βίας. Όπως είπε, κατά τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, τα μέλη της Αστυνομίας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το θύμα σε κλίμα εμπιστευτικότητας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας αλλά και με σεβασμό και ευαισθησία και με εξατομικευμένη, επαγγελματική προσέγγιση διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα θύματα απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους χωρίς καμία απολύτως διάκριση για οποιονδήποτε λόγο.
«Στην προσπάθεια για οικοδόμηση μιας σύγχρονης, ανοιχτής και συμπεριληπτικής κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, πρέπει να συμβάλουμε όλοι ανεξαιρέτως», τόνισε η κ. Προκοπίου, επισημαίνοντας ότι «οι διακρίσεις και η βία απέναντι στη διαφορετικότητα δεν έχουν καμιά θέση στην κοινωνία μας». «Ο καθολικός σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη αποτελούν τα ισχυρότερα θεμέλια της κοινωνίας», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο
• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις