ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται με νέα πτητικά μέσα και πυροσβεστικά οχήματα το Τμήμα Δασών – Στα 23 εκατομμύρια ευρώ το κόστος

Ενισχύεται με νέα πτητικά μέσα και πυροσβεστικά οχήματα το Τμήμα Δασών – Στα 23 εκατομμύρια ευρώ το κόστος

Με νέα πτητικά μέσα, καθώς και με πυροσβεστικά οχήματα κι άλλα υποστηρικτικά μέσα, θα ενισχυθεί το 2024 το Τμήμα Δασών, προκειμένου να ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα στο δύσκολο έργο του, ειδικότερα του καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό για το νέο έτος, σε αυτόν έχουν περιληφθεί πιστώσεις ύψους 11,2 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται να καλύψουν:
• Μίσθωση/ αγορά υπηρεσιών δύο (2) ελικοπτέρων για την κατάσβεση πυρκαγιών: 5.697.720 ευρώ
• Μίσθωση/ αγορά υπηρεσιών τεσσάρων πυροσβεστικών αεροπλάνων: 5.162.339 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι, το 2023 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από ΕΕ (RescEU) ύψους 908.627 ευρώ για τα δύο αεροπλάνα κι εκτιμάται ότι θα δοθεί έγκριση και για τα επόμενα έτη.
• Μίσθωση/ αγορά υπηρεσιών ενός συντονιστικού αεροσκάφους μαζί με το αναγκαίο προσωπικό: 339.941. Σημειώνεται πως, η πρόνοια αφορά περίοδο έξι μηνών για το έτος 2024 με προαίρεση για το 2025 και 2026.

Επενδύσεις μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης

Επίσης, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 περιλαμβάνονται πιστώσεις 9.750.993 ευρώ που αφορούν επενδύσεις για έργα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας [C2.1_I.9 Forest Fire Protection (2025: 11.156.594 ευρώ και 2026: 1.190.000 ευρώ, Ολικό: 30.279.161 ευρώ)].

Οι επενδύσεις αφορούν συγκεκριμένα:
• Αγορά 75 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τα οποία χρησιμοποιούνται για περιπολία για δασική προστασία και μετάβαση σε πυρκαγιά.
• Αγορά 12 μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων και 25 πυροσβεστικών οχημάτων μεσαίου τύπου.
• Αγορά τεσσάρων προωθητών γαιών ιπποδύναμης άνω των 90Kw, τεσσάρων προωθητών γαιών ιπποδύναμης άνω των 150Kw, έξι γεωργικών ελκυστήρων ιπποδύναμης 70Kw και άνω και τεσσάρων ελαστικοφόρων εκσκαφέων/ φορτωτήρων εφοδιασμένων με πίγα (digger).
• Αγορά 6 μηχανών για θρυμματισμό κλαδιών.
• Αγορά τεσσάρων αρθρωτών φορτηγών μεταφοράς μηχανημάτων (τύπου loader) και έξι βυτιοφόρων οχημάτων.
• Αγορά υπηρεσιών για τη χρήση τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα για κάθε Δασική Περιφέρεια.
• Αγορά υπηρεσιών / ενοικιαγορά ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους μικρού τύπου για σκοπούς δασοπυρόσβεσης κι εκπαίδευση πτητικού προσωπικού.
• Εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης της Βλάστησης με στόχο την Πυροπροστασία όπως έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Δασών.

Πέραν των πιο πάνω, στον προϋπολογισμό περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για αγορά ενός αεροσκάφους για αντικατάσταση του υφιστάμενου αεροσκάφους "Thrush" και υπηρεσίες πλοήγησης (2024: 1 εκατ. ευρώ και 2025: 2,5 εκατ. ευρώ) και για αγορά ενός νέου αεροσκάφους και παροχή υπηρεσιών πλοήγησης και συντήρησης (1 εκατ. ευρώ ανά έτος).

Συντήρηση και αγορά υπηρεσιών

Επιπρόσθετα, πιστώσεις 450.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν τα έξοδα για καύσιμα των δύο αεροπλάνων του Τμήματος για αεροψεκασμούς, κατάσβεση πυρκαγιών, περιπολίες, έρευνα και διάσωση, αρχικές και επαναληπτικές εκπαιδεύσεις χειριστών, ιπτάμενου προσωπικού κλπ. καθώς και τα έξοδα για τα καύσιμα των μισθωμένων ελικοπτέρων και των μισθωμένων αεροπλάνων. Σημειώνεται πως, μέρος της δαπάνης αφορά το πρόγραμμα Έρευνας και Διάσωσης και ανακτάται σε κονδύλι εσόδων.

Ακόμη, πιστώσεις 340.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για την αγορά εξαρτημάτων και εξοπλισμού, ετήσιους ελέγχους, συντηρήσεις, έκτακτες επισκευές μηχανής και ατράκτου αεροσκαφών, έξοδα μεταφοράς αεροσκαφών στο εξωτερικό για εργασίες συντήρησης, πληρωμή συνδρομής για παρακολούθηση του στίγματος των αεροσκαφών και δημιουργία Πιστοποιημένου Κέντρου Συντήρησης EASA Part 145. Επισημαίνεται ότι, μέρος της δαπάνης αφορά το πρόγραμμα Έρευνας και Διάσωσης και ανακτάται σε κονδύλι εσόδων.

Τέλος, πιστώσεις 400.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για τα πιο κάτω:
• Αγορά υπηρεσιών δύο (2) Χειριστών Αεροσκαφών: 250.000 ευρώ.
• Αγορά υπηρεσιών φορέα διαχείρισης διαρκούς αξιοπλοΐας (CAMO - Continuing Airworthiness Management Organization) και αγορά υπηρεσιών λειτουργού ελέγχου ποιότητας (Quality Officer): 40.000 ευρώ.
• Αγορά υπηρεσιών ενός Ηλεκτρολόγου Μηχανικού: 10.000 ευρώ.
• Αγορά υπηρεσιών ενός πληρώματος καμπίνας: 10.000 ευρώ.
 Αγορά υπηρεσιών Λειτουργού Συμμόρφωσης (Compliance Manager): 35.000 ευρώ.
 Αγορά υπηρεσιών Λειτουργού Ασφάλειας (Safety Officer): 30.000 ευρώ.
• Αγορά υπηρεσιών για ετοιμασία εγχειριδίων της Μονάδας Πτητικών Μέσων σύμφωνα με υποδείξεις εμπειρογνωμόνων για βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων: 25.000 ευρώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top