ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση Sky News: Γιατί η επίσκεψη Μπάιντεν κάνει τα πράγματα χειρότερα στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση Sky News: Γιατί η επίσκεψη Μπάιντεν κάνει τα πράγματα χειρότερα στη Μέση Ανατολή

Τις επιπτώσεις σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο ων μαχών από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ, επιχειρεί να σκιαγραφήσει με ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Συγκεκριμένα, ο Alex Rossi, ανταποκριτής ο οποίος βρίσκεται στη Βηρυττό επισημαίνει ότι η αντίθεση με το έντονα χορογραφημένο ταξίδι του Μπάιντεν για να σφίξει το χέρι και να σταθεί αλληλέγγυος με τον βασικό σύμμαχο Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.

Στους δρόμους που οδηγούσαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, η οποία είχε κλείσει πίσω από σειρές συρματοπλεγμάτων, οι διαδηλωτές ξεχείλιζαν από οργή. Κρατώντας σημαίες και πέτρες -που εκσφενδονίστηκαν στην πρεσβεία- προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο, αλλά απωθήθηκαν από ομοβροντίες δακρυγόνων και σφαίρες από καουτσούκ.

Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις στη Βηρυττο:

Η μαχητική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ είχε καλέσει σε μια ημέρα «πρωτοφανούς οργής» μετά τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς. Το πρόσωπό του καλυμμένο από ένα καφιγιέ - ένα αραβικό μαντήλι - ο Wissam είπε στο Sky News ότι είχε έρθει για να υποστηρίξει τον λαό της Γάζας και να κάνει τον κόσμο να καταλάβει τι συμβαίνει εκεί.

«Εξαιτίας των σφαγών που διεξάγονται από τους σιωνιστές εχθρούς με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. «Οι διαδηλώσεις μπορεί να κλιμακωθούν εξαιτίας των σφαγών που πραγματοποιεί το Ισραήλ, η τελευταία εκ των οποίων είναι ο βομβαρδισμός παιδιών και γυναικών στο νοσοκομείο Maamadani», σημείωσε.

«Η υποστήριξη της Αμερικής προς το Ισραήλ είναι ξεκάθαρη μετά την υιοθέτηση από τον Τζο Μπάιντεν του ισραηλινού σεναρίου ότι η Χαμάς ήταν αυτή που βομβάρδισε το νοσοκομείο», συμπλήρωσε.

Και είναι ένα ρεφρέν που είναι σχεδόν καθολικό στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο επισημαίνει το Sky News.

Υπάρχει δυσπιστία για τις ισραηλινές εξηγήσεις - κανείς δεν δέχεται ότι το μακελειό στο νοσοκομείο ήταν κάτι άλλο από μια αεροπορική επιδρομή των IDF. Και όσο περισσότερο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Γάζας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αυτή η οργισμένη αντίδραση να κλιμακωθεί σε κάτι πολύ χειρότερο.

Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες για να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό αγώνα και να εκτονώσουν την οργή τους κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Οι διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο ήταν εξίσου έντονες, οι άνθρωποι που διαδήλωναν καλούσαν τον κόσμο να ανοίξει τα μάτια του σε αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι ισραηλινή τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ελπίζει να περιορίσει την εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης, αλλά η Αμερική στην περιοχή αυτή δεν θεωρείται έντιμος διαμεσολαβητής. Αντίθετα, η ακλόνητη αλληλεγγύη της προς το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει την κρίση πολύ χειρότερη.

Ιορδανία: Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές τους οποίους προσπαθούσαν να απωθήσουν, κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιορδανίας.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ιδιοκτησίες κοντά στην πρεσβεία, ανέφερε η αστυνομία.

«Όχι πρεσβεία των σιωνιστών στην αραβική γη» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να κάνουν πορεία μετά τη μεσημεριανή προσευχή. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.

 


Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να φτάσουν στο κτίριο της πρεσβείας, που βρίσκεται στη συνοικία Ράμπιεχ, στα δυτικά προάστια του Αμάν, αποκλείοντας όλους τους γύρω δρόμους. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη λεζάντα «Εγκληματίας πολέμου», στα αραβικά και τα αγγλικά.

 


Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο χαρακτήριζαν «προδότη».

Το ιορδανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για την κατάσταση στη Γάζα και ο πρόεδρος του, ο Άχμαντ Σαφάντι, ζήτησε «να προσαχθούν οι επικεφαλής της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματά τους». Πολλοί βουλευτές ζήτησαν εξάλλου να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ και να απελαθεί ο Ισραηλινός πρεσβευτής.

Η Ιορδανία φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ιορδανοί παλαιστινιακής καταγωγής αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό του βασιλείου.

Μετά τις ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία καλεί όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο

Η Σαουδική Αραβία καλεί τους πολίτες της να συμμορφωθούν με την ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο και όσους βρίσκονται στη χώρα να φύγουν αμέσως.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λίβανο δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο νότιο Λίβανο, «καλώντας όλους τους πολίτες να τηρήσουν την ταξιδιωτική απαγόρευση και να εγκαταλείψουν αμέσως το λιβανέζικο έδαφος όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λίβανο».

 

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν διασυνοριακές επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους από παλαιστινιακές παρατάξεις εντός του Λιβάνου που είχαν ως αποτέλεσμα ισραηλινά αντίποινα κατά στόχων της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ προέβη σε αντίποινα και τουλάχιστον δέκα μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την ομάδα.

Πολλές άλλες χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες τους που επιθυμούν να επισκεφθούν τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τρίτη τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν εκεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την αναχώρηση του μη επείγοντος κυβερνητικού προσωπικού λόγω της «απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα.

Εντείνονται οι συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι «εξόντωσε έναν τρομοκρατικό πυρήνα» που εκτόξευε όλμους από τον Λίβανο προς το έδαφος του Ισραήλ, τη στιγμή που οι συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών εντείνονται, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι ανταπέδωσε, στον ίδιο τομέα, σε αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ. Νωρίτερα, οι σειρήνες είχαν σημάνει και πάλι στο βόρειο Ισραήλ και «εννέα βλήματα πέρασαν από το έδαφος του Λιβάνου προς το Ισραήλ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Την Τρίτη, ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ενόπλους που επιχείρησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος περνώντας τα σύνορα με τον Λίβανο.

Από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σε συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν σκοτωθεί περίπου 20 άνθρωποι. Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους μαχητές, όμως μεταξύ αυτών ήταν επίσης ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters και δύο άμαχοι. Από την ισραηλινή πλευρά υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού και επαγρύπνησης στον βορρά. Εάν η Χεζμπολάχ κάνει κάποιο σοβαρό λάθος, θα απαντήσουμε με μεγάλη ισχύ», δήλωσε την Τρίτη ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα, το Ισραήλ άρχισε να εκκενώνει 28 κοινότητες στον βορρά, απομακρύνοντας χιλιάδες κατοίκους.


Ειδήσεις σήμερα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top