Κόντρα Κομισιόν - Έλον Μασκ: Σκέψεις για «κλείσιμο του Twitter στην Ευρώπη»

Κόντρα Κομισιόν - Έλον Μασκ: Σκέψεις για «κλείσιμο του Twitter στην Ευρώπη»

Εν μέσω κόντρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, ο Έλον Μασκ σκέφτεται να κόψει την πρόσβαση στο X (τέως Twitter) για τους Ευρωπαίους χρήστες, γράφει την Πέμπτη το Insider επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζεται.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι άνοιξε έρευνα κατά του Χ για πιθανή μη συμμόρφωση της εταιρείας με τη νέα νομοθεσία για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η οποία υποχρεώνει τις μεγάλες πλατφόρμες να λάβουν μέτρα για την απομάκρυνση παραπλανητικού ή επιβλαβούς περιεχομένου.

Ο Μασκ, ο οποίος αγόρασε πέρυσι το Τwitter με στόχο να αποκαταστήσει την «ελευθερία της έκφρασης» όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος, δυσανασχετεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και σκέφτεται είτε να μπλοκάρει τους ευρωπαίους χρήστες είτε να αφαιρέσει τη δυνατότητα κατεβάσματος της εφαρμογής στην Ευρώπη, ανέφερε η πηγή του Ιnsider.

Παραμένει εξάλλου ασαφές αν το X μπορεί να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία μετά τις σαρωτικές απολύσεις στην ομάδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, η οποία προηγουμένως απασχολούσε εκατοντάδες επόπτες περιεχομένου.

Σε περίπτωση που η εταιρεία κριθεί ένοχη για παραβίαση του Digital Services Act κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 6% του παγκόσμιου τζίρου της.

Με αναρτήσεις του στο X, ο Μασκ υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν έχει παραθέσει παραδείγματα παραπλανητικών αναρτήσεων και ότι «δεν καταλαβαίνει» τι του ζητείται από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μπρετόν ανέφερε ότι το X δεν έχει υποβάλλει τα στοιχεία που απαιτεί η νομοθεσία για τις προσπάθειες ελέγχου της παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Insider, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την εφαρμογή στην Ευρώπη.

Φέρεται να το είχε προτείνει αμέσως μετά την εξαγορά της εταιρείας προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα. Η σκέψη ήταν τότε να περιοριστεί το Twitter στην αγορά των ΗΠΑ, δήλωσαν δύο πηγές που δεν κατονομάζονται.

Αυτός φέρεται να είναι ο λόγος που ο Μασκ έκλεισε πολλά από τα γραφεία της εταιρείας εκτός ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών χωρών. Τα γραφεία του Twitter έχουν κλείσει στο Παρίσι, τη Μαδρίτη και το Βερολίνο, παραμένουν όμως στο Δουβλίνο και το Λονδίνο.

Η Ευρώπη αντιστοιχεί μόλις στο 9% της βάσης χρηστών του X, σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Apptopia.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνέντευξη ΠτΔ σε τ/κ ΜΜΕ: «Πιστεύω ότι και ο κ. Έρχιουρμαν θέλει πράγματι λύση»

Συνέντευξη ΠτΔ σε τ/κ ΜΜΕ: «Πιστεύω ότι και ο κ. Έρχιουρμαν θέλει πράγματι λύση»

Την πεποίθηση ότι μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν μπορούν να «γράψουν ιστορία», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στη «Γενί Ντουζέν», στην πρώτη του συνέντευξη σε τουρκοκυπριακό μέσο μετά από τρία χρόνια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ως Ελληνοκύπριοι δεν έχουμε Σχέδιο Β. Η μόνη δυνατή λύση είναι η επανένωση της Κύπρου. Το υφιστάμενο στάτους κβο δεν επιτρέπει στη χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της».

BEST OF TOTHEMAONLINE