ΥΓΕΙΑ

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ που ζούσαν μόνοι, είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με εκείνους που ζούσαν με άλλους ανθρώπους.

Στους άνδρες ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος, καθώς αντιμετώπιζαν 38% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι γυναίκες που ζούσαν μόνες αντιμετώπιζαν 30% υψηλότερο κίνδυνο.

Τα δεδομένα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους μεσήλικες ηλικίας 45 έως 64 ετών, οι οποίοι είχαν 43% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο συγκριτικά με όσους συμβίωναν.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και της θνησιμότητας από καρκίνο, αλλά τα ευρήματα ανά φύλο και φυλή/εθνικότητα ήταν γενικά ασυνεπή και τα δεδομένα με βάση την κοινωνικοοικονομική κατάσταση λίγα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Hyunjung Lee, ερευνήτρια για την ανισότητα του καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Τα ευρήματα της νέας μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της μοναξιάς στον γενικό πληθυσμό και μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο και απαιτούν παρεμβάσεις για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το 1998 έως το 2019 για περισσότερους από 473.000 ενήλικες στις ΗΠΑ από έρευνα που συνδέεται με τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου. Τα δεδομένα παρακολουθήθηκαν για έως και 22 χρόνια προκειμένου να υπολογιστεί η σχέση της μοναξιάς και του θανάτου από καρκίνο.

Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν μόνοι το 2020, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αντίστοιχος αριθμός το 1960 ήταν μόλις 7 εκατομμύρια.

Οι ενήλικες που ζούσαν μόνοι ήταν πιο πιθανό να είναι ηλικιωμένοι άνδρες, λευκοί ή μαύροι, να έχουν εισόδημα κάτω από το ομοσπονδιακό επίπεδο φτώχειας, σοβαρή ψυχολογική δυσφορία ή σοβαρή παχυσαρκία, να καπνίζουν και να καταναλώνουν αλκοόλ.

Η συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο ήταν επίσης ισχυρότερη μεταξύ των λευκών ενηλίκων και των ενηλίκων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από ό,τι για τις φυλετικές/εθνικές μειονότητες και τους ενήλικες με χαμηλότερη εκπαίδευση, διαπίστωσε η μελέτη.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη μεταξύ φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων και ατόμων χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής θέσης μπορεί να μειώσει τη συσχέτιση μεταξύ της μοναχικής ζωής και του θανάτου από καρκίνο σε αυτές τις ομάδες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΣτηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top