ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο Βέλγος Υπ. Δικαιοσύνης στον απόηχο της επίθεσης στις Βρυξέλλες

Παραιτήθηκε ο Βέλγος Υπ. Δικαιοσύνης στον απόηχο της επίθεσης στις Βρυξέλλες

Την παραίτηση του ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Βέλγος Υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, καθώς, όπως διαπίστωσε η Τυνησία, είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της επίθεσης της 16ης Οκτωβρίου, ωστόσο οι αρχές δεν απάντησαν στο αίτημα έκδοσης από «ατομικό λάθος» του αρμόδιου δικαστή, το οποίο όμως ήταν «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες» όπως είπε ο κ. Βαν Κουίκενμπορν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, ο κ. κ. Βαν Κουίκενμπορν δήλωσε πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη με την παράιτησή του.

Όπως ανακοίνωσε, η Τυνησία είχε ζητήσει από τις 15 Αυγούστου του 2022 την έκδοση του 45χρονου Abdesalem Lassoued, του δράστη της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης της Δευτέρας. Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου στην εισαγγελία των Βρυξελλών, ωστόσο ο αρμόδιος δικαστής δεν απάντησε στο αίτημα.

Ο κ. Βαν Κουίκενμπορν ανέφερε πως, ως υπουργός «δεν μπορώ και δεν πρέπει να παρέμβω στην απόφαση ενός δικαστή», καθώς η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι θεμέλιο του κράτους δικαίου.

Αν και το λάθος προέρχεται από έναν μεμονωμένο ανεξάρτητο δικαστή, πρόσθεσε, «εξακολουθώ να θέλω να αναλάβω την πολιτική ευθύνη. Δεν ψάχνω καμία δικαιολογία. Οι νέες πληροφορίες από το γραφείο της εισαγγελικής αρχής με χτυπούν στην καρδιά, γιατί έκανα ότι μπορούσα για να βελτιώσω τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή του ο δημόσιος κατήγορος για τις Βρυξέλλες, Johan Delmulle, ανέφερε πως τον περασμένο χρόνο έγιναν 31 ανάλογα αιτήματα, και πως αυτό ήταν το μόνο αίτημα στο οποίο δεν δόθηκε συνέχεια. «Μπορώ μόνο να συμπεράνω πως ο μόνος λόγος είναι μια ατυχής συγκυρία κατά την οποία ο φάκελος μπήκε σε αναμονή και διέφυγε της προσοχής μας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top