ΔΙΕΘΝΗ

Επείγει η εξομάλυνση σχέσεων Σερβίας- Κοσόβου

Επείγει η εξομάλυνση σχέσεων Σερβίας- Κοσόβου

O διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα «δεν έχει εναλλακτική», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό 'Αλμπιν Κούρτι.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, συνοδευόμενος από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκαμπριέλ Εσκομπάρ και τους εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, επισκέπτονται την Πρίστινα και το Βελιγράδι σε μία προσπάθεια να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία του διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Λάιτσακ τόνισε ότι οι ένοπλες επιθέσεις Σέρβων κατά Κοσοβάρων αστυνομικών δημιουργούν νέα δεδομένα αλλά δεν αλλάζουν το αρχικό στόχο, που είναι η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως έγινε αποδεκτό από τις δύο πλευρές στην Οχρίδα τον περασμένο Μάρτιο. «Τα γεγονότα της 24ης Σεπτεμβρίου δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αποκλιμάκωση και η ομαλοποίηση είναι τώρα πιο επείγουσες από ποτέ. Οποιοσδήποτε όρος ή καθυστέρηση είναι απαράδεκτος. Αναμένουμε από το Κόσοβο και τη Σερβία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον διάλογο», δήλωσε ο Λάιτσακ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι εάν το Κόσοβο θέλει να προχωρήσει προς την ΕΕ, πρέπει άμεσα να σχηματίσει την Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία, η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους.

Ο ειδικός απεσταλμένος ανέφερε ότι η πενταμελής αντιπροσωπεία φέρει στις δύο πλευρές συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Το απόγευμα ξεκίνησαν στο Βελιγράδι οι συνομιλίες της πενταμελούς αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top