Το Εθνικό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας (ILM) ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 911 ανθρωποκτονίες τον Αύγουστο, εκ των οποίων 52 διαπράχθηκαν την 23η Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι ο μήνας αυτός ήταν ο αιματηρότερος των τελευταίων σχεδόν 25 ετών.
Οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν τον περασμένο μήνα τον υψηλότερο αριθμό φόνων μετά το τέλος του 12ετούς εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 1992, καθώς η σύγκρουση ανάμεσα στις συμμορίες έγινε πιο αιματηρή από ποτέ.
Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν καταγράψει συνολικά 4.246 ανθρωποκτονίες, ή 17,5 κατά μέσον όρο. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 67% εν σχέσει με την αντίστοιχη οκτάμηνη περίοδο του 2014.
Η βία κλιμακώνεται σταθερά στο Ελ Σαλβαδόρ αφότου η εκεχειρία που είχαν συνάψει το 2012 οι δύο μεγαλύτερες συμμορίες της χώρας, η Mara Salvatrucha (MS-13) και η αντίπαλή της Barrio 18 άρχισε να καταρρέει πέρυσι.
Η κατάπαυση του πυρός αυτή είχε συμβάλει να μειωθεί ο δείκτης ανθρωποκτονιών σε περίπου πέντε την ημέρα στα μέσα του 2013, έναν αριθμό που αποτελούσε χαμηλό δεκαετίες.
Σύμφωνα με την αστυνομία στο Ελ Σαλβαδόρ το 80% των ανθρωποκτονιών σχετίζεται με εκτελέσεις και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών. Το Ελ Σαλβαδόρ θεωρείται μια από τις βιαιότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, καθώς το 2012 ο δείκτης ανθρωποκτονιών ανερχόταν σε 41,2 ανά 100.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, το Ελ Σαλβαδόρ ξεπέρασε φέτος την Ονδούρα, όπου το 2012 καταγράφονταν 90 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους, και έχει γίνει η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών στον κόσμο.
Οπως και στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα, στο Ελ Σαλβαδόρ των 6,3 εκατομμυρίων κατοίκων δρουν οι διαβόητες "μάρας", οι συμμορίες που επιδίδονται σε εκβιάσεις και λαθρεμπόριο παντός είδους και είναι εξαιρετικά βίαιες.
Αντιμέτωπη με την ανάφλεξη της βίας η κυβέρνηση του προέδρου Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν (αριστερά) αποφάσισε να εμπλακεί σε μετωπική σύγκρουση με τους κακοποιούς, αναπτύσσοντας τον στρατό. Περίπου 7.000 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων περιπολούν στους δρόμους πόλεων της χώρας.
Αν και αναμένεται η παρουσίαση ενός νόμου για την "επανένταξη" των νεαρών κακοποιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Μπενίτο Λάρα διεμήνυσε ότι τα μέτρα καταστολής δεν θα αμβλυνθούν.
"Θα συνεχίσουμε τη στρατηγική μας, την άμεση και μετωπική σύγκρουση με τη βία"
των συμμοριών", υπογράμμισε. Ωστόσο ο πρώην γενικός εισαγγελέας Φέλιξ Σάφιε, κάλεσε την κυβέρνηση να "επανεξετάσει τον τρόπο που αγωνίζεται κατά της βίας" των συμμοριών.
Οι "μάρας" υπολογίζεται πως αριθμούν 72.000 μέλη στο Ελ Σαλβαδόρ, εκ των οποίων 13.000 βρίσκονται στις φυλακές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις