ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα πατρότητας: Οι δικαιούχοι, το ποσό και η νέα πρόνοια - «Δεν χρειάζεται πλέον γάμος»

Επίδομα πατρότητας: Οι δικαιούχοι, το ποσό και η νέα πρόνοια - «Δεν χρειάζεται πλέον γάμος»

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους άτομα που επιθυμούν να γίνουν νέοι γονείς ή ακόμα και να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, όσον αφορά τα επιδόματα που τους παρέχονται.

Στην προσπάθειά του, το ThemaOnline, να δώσει έγκυρες και επικαιροποιημένες πληροφορίες στους αναγνώστες του, όσον αφορά καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους νέους πατέρες, σε σχέση με το επίδομα πατρότητας, επικοινώνησε με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μίλησε με αρμόδια λειτουργό, η οποία απάντησε κατατοπιστικά σε όλα τα ερωτήματα.

Σύμφωνα με την αρμόδια λειτουργό, «δικαιούχος επιδόματος πατρότητας είναι ο ασφαλισμένος πατέρας, ο οποίος απέκτησε παιδί είτε μέσω τοκετού είτε μέσω παρένθετης μητέρας είτε μέσω συντέλεσης υιοθεσίας παιδιού μέχρι 12 ετών, εάν ικανοποιεί τις σχετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις».

«Προηγουμένως υπήρχε προϋπόθεση ο δικαιούχος να ήταν ασφαλισμένος σύζυγος, ενώ πλέον», όπως εξήγησε στη σελίδα μας η αρμόδια πηγή, «από τον Δεκέμβριο του 2022, άλλαξε η νομοθεσία και δεν είναι απαραίτητο ο πατέρας να είναι παντρεμένος. Δεν απαιτείται, δηλαδή, να έχει προηγηθεί της χρήσης άδειας πατρότητας, θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης».

«Όσο αφορά τη διάρκεια που μπορεί να κάνει χρήση άδειας πατρότητας και να του καταβληθεί το σχετικό επίδομα, αυτή αφορά σε δύο συνεχόμενες εβδομάδες, εντός της περιόδου που αρχίζει την εβδομάδα γέννησης ή υιοθεσίας τους παιδιού και λήγει μετά την παρέλευση δύο εβδομάδων από την ημερομηνία λήξης της περιόδου άδειας μητρότητας», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «για σκοπούς καταβολής του επιδόματος πατρότητας, η εβδομάδα θεωρείται όταν αρχίζει Δευτέρα και τελειώνει Κυριακή».

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στις περιπτώσεις όπου η μητέρα λαμβάνει επέκταση της περιόδου άδειας μητρότητας λόγω νοσηλείας του παιδιού ή λόγω πολλαπλής κύησης, η αρμόδια λειτουργός είπε ότι «δεν αλλάζει ο αριθμός των εβδομάδων που δικαιούται ο πατέρας»

«Παλαιότερα υπήρχε πρόνοια για τις περιπτώσεις αυτές, όταν το διάστημα μέσα στο οποίο μπορούσε ο πατέρας να κάνει χρήση άδειας ήταν πιο περιορισμένο», εξήγησε.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος ότι για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, εντός της περιόδου άδειας πατρότητας, για το οποίο ο πατέρας λαμβάνει πλήρεις αποδοχές, δεν δικαιούται επίδομα πατρότητας. Αν λαμβάνει μέρος των αποδοχών του, το επίδομα πατρότητας μειώνεται ώστε το άθροισμα του επιδόματος και των αποδοχών που λαμβάνει να μην είναι μεγαλύτερο από τις πλήρεις αποδοχές του, ενώ επίδομα πατρότητας δεν δικαιούται, επίσης, σε περίπτωση που εργάζεται κατά την  περίοδο άδειας πατρότητας, είτε ως μισθωτός είτε ως αυτοεργοδοτούμενος», ξεκαθάρισε η αρμόδια πηγή.

Ύψος επιδόματος

Όπως μας ανάφερε το αρμόδιο άτομο στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων «σύμφωνα με την Νομοθεσία, το ύψος του επιδόματος Πατρότητας αφορά στο 72% της ασφαλιστικής μονάδας (ή του κλάσματος της) που έχει σε πίστη της ο ασφαλισμένος στη βασική ασφάλισή του και στο 72% της εβδομαδιαίας αξίας του αριθμού των ασφαλιστικών μονάδων που έχει σε πίστη του ο ασφαλισμένος στην συμπληρωματική ασφάλιση κατά το σχετικό έτος εισφορών».

Θέλοντας να εξηγήσει περισσότερα για το ύψος του επιδόματος η αρμόδια πηγή ανέφερε ότι «αν ένας πατέρας κάνει χρήση άδειας πατρότητας τον Νοέμβριο του 2023, το επίδομά του θα υπολογιστεί με βάση τις εισφορές του κατά το έτος 2022. Αν έχει σε πίστη του π.χ. 2.23 ασφαλιστικές μονάδες θα λάβει επίδομα σε ύψος 2.23 χ € 192,47 (που είναι το  ύψος της εβδομαδιαίας βασικής ασφάλισης για το 2022) χ 72%. Οι 2.23 ασφαλιστικές μονάδες αντιστοιχούν σε ακάθαρτο ετήσιο μισθό περίπου € 22318. Αν διαιρέσει τον μισθό αυτό διά 52 εβδομάδες, υπολογίζοντας το 72% θα καταλήξει και με αυτό τον τρόπο υπολογισμού στο ίδιο ποσό».

Στη συνέχεια, η αρμόδια λειτουργός επισήμανε ακόμη μία πρόνοια που εντάχθηκε πρόσφατα στο επίδομα πατρότητας.

«Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, το δικαίωμα του πατέρα αυξάνεται κατά τον αριθμό των εβδομάδων που απομένουν σε άδεια μητρότητας για σκοπούς φροντίδας του παιδιού. Ο πατέρας δικαιούται να λάβει αυτό των αριθμό εβδομάδων άδειας, νοουμένου ότι ο ίδιος θεμελιώνει δικαίωμα σε επίδομα πατρότητας και με βάση τις δικές του ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, και στις περιπτώσεις που η μητέρα απεβίωσε και δεν είχε δικαίωμα σε επίδομα μητρότητας, αν ο πατέρας θεμελιώνει δικαίωμα, κατά τον ίδιο τρόπο δικαιούται τον αριθμό των εβδομάδων που απομένουν».

Καταλήγοντας, ανάφερε ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης για επίδομα πατρότητας είναι είκοσι μία (21) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της άδειας πατρότητας και η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top