ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέραν των 124 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Κοινότητες για έξι μόνο μήνες – Πού θα πάνε τα λεφτά

Πέραν των 124 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Κοινότητες για έξι μόνο μήνες – Πού θα πάνε τα λεφτά

Ποσό που ξεπερνά τα 124 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν Δήμοι και Κοινότητες τους πρώτους έξι μήνες του 2024 και μόνο, λόγω και της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Ιουνίου μαζί με τις εκλογές για ανάδειξη των Κύπριων Ευρωβουλευτών, θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για ανάδειξη των νέων Τοπικών Αρχών, οι οποίες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιουλίου και θα «τρέξουν» τις διαδικασίες για ετοιμασία νέων προϋπολογισμών για το δεύτερο μισό του 2024.

Ως εκ τούτου, μετά την κατάθεση των νέων προϋπολογισμών, οι νέες Τοπικές Αρχές θα λάβουν και νέες χορηγίες.

Κρατική χορηγία

Σε ό,τι αφορά τα 124 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, η πλειοψηφία των χρημάτων θα διατεθεί για κάλυψη της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους και τις Κοινότητες.

Αναλυτικά, πιστώσεις 85,8 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν την κρατική χορηγία προς τους Δήμους των ελεύθερων περιοχών, στην οποία περιλαμβάνονται:
• Απώλεια εσόδων από την κατάργηση διαπυλίων: 2.187.680 ευρώ
• Επιχορήγηση διοργάνωσης συνεδρίων, συναντήσεων, εκδηλώσεων, καταβολής συνδρομών κλπ για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, από την Ένωση Δήμων Κύπρου, έναντι αποδείξεων: 30.000 ευρώ
• Επιχορήγηση της λειτουργίας της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου (30.000 ευρώ) και του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου (20.000 ευρώ).
• Χορηγία προς την Ένωση Δήμων Κύπρου για κάλυψη του μισθού του Γραμματέα και των εξόδων λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών: 20.000 ευρώ
• Χορηγία προς την Ένωση Δήμων Κύπρου για τη συντήρηση των φώτων τροχαίας παγκύπρια: 59.800 ευρώ
• Χορηγία για εφαρμογή Ενιαίας Πολιτικής για την τοπιοτέχνηση και συντήρηση του πρασίνου στο οδικό δίκτυο: 185.000 ευρώ
• Χρηματοδότηση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Τοπικές Αρχές και σχετικά μέτρα στήριξης, μέσω της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Κατάρτισης και Ενδυνάμωσης των Ικανοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Έργο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -το οποίο υλοποιείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω εθελοντικής εισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας: 285.000 ευρώ
• Χορηγία προς Δήμους για διεξαγωγή μελετών ή/και αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επιτυχή υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών, που αφορούν τη συναίνωση των υφιστάμενων τοπικών αρχών στους νέους δήμους: 200.000 ευρώ
• Χορηγία προς τους 30 Δήμους των ελεύθερων περιοχών: 82,6 εκατ. ευρώ
• Διάφορα: 132.520 ευρώ

Επίσης, πιστώσεις 14,2 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν την κρατική χορηγία προς τα Κοινοτικά Συμβούλια των ελεύθερων περιοχών ως ακολούθως:
• Κάλυψη του κόστους υπηρεσιών που παρείχε κατά το 2021 το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας στους Τουρκοκύπριους κατοίκους της Κοινότητας: 105.000 ευρώ
• Επιχορήγηση της ετήσιας δαπάνης που απαιτείται για σκοπούς υδατοπρομήθειας της Κοινότητας Άλασσσας, με βάση τους λογαριασμούς της Α.Η.Κ.: 20.000 ευρώ
• Επιχορήγηση διοργάνωσης συνεδρίων, συναντήσεων, εκδηλώσεων κλπ για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, έναντι αποδείξεων: 20.000 ευρώ
• Επιχορήγηση της λειτουργίας της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου (30.000 ευρώ) και του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου (20.000 ευρώ).
• Καταβολή ποσού 63.000 ευρώ ετησίως μέχρι εξόφλησης δανείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου – Νήσου για δρόμο άξονα της Βιομηχανικής Ζώνης: 63.000 ευρώ
• Χορηγία προς τα Κοινοτικά Συμβούλια, τις Ενώσεις Κοινοτήτων και χορηγία για συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες / εκδηλώσεις Κοιν.Συμβουλίων: 13,7 εκατ. ευρώ
• Διάφορα: 192.000 ευρώ

Επιπρόσθετα, πιστώσεις 4,7 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν την κρατική χορηγία προς τους κατεχόμενους Δήμους/Συμβούλια/Κοινότητες/Ενώσεις Κατεχομένων Κοινοτήτων για τα λειτουργικά ή/και άλλα έξοδά τους και την επιχορήγηση εκδηλώσεων μνήμης των κατεχόμενων Τοπικών Αρχών. Μέρος της χορηγίας που αφορά στα Κοινοτικά Συμβούλια της Επαρχίας Αμμοχώστου, θα παραχωρείται μέσω του οικείου Επάρχου.

Μισθοί και συντάξεις

Άλλα 9,8 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν την οικονομική βοήθεια για την περίοδο 1.1-30.6.2024 προς τους Δήμους (8,8 εκατ. ευρώ) και τα Κοινοτικά Συμβούλια (1 εκατ. ευρώ) για την απώλεια των εσόδων τους από την κατάργηση επιβολής επαγγελματικού φόρου σε φυσικά πρόσωπα.

Εξάλλου, πιστώσεις 4,2 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για αποζημίωση των Κοινοταρχών ανά το παγκύπριο και πιστώσεις 2,3 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τη συνταξιοδοτική αποζημίωση σε δικαιούχους πρώην Κοινοτάρχες, ενώ πιστώσεις 93.975 ευρώ προορίζονται να καλύψουν την κρατική χορηγία προς την Ένωση Κοινοτήτων.

Πέραν των πιο πάνω, πιστώσεις 3,4 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν το 75% της πραγματικής δαπάνης σύμφωνα με στοιχεία της Α.Η.Κ. για τον οδικό φωτισμό των Κοινοτήτων για το 2022.

Χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων

Επιπλέον, πιστώσεις 20 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων των Δήμων από το δάνειο που συνομολογήθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως, βάσει της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 15.11.2017, και κατόπιν απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, θα γίνεται αξιολόγηση των προτάσεων και χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων των Δήμων από το δάνειο, που συνομολογήθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επισημαίνεται ότι, η αποκοπή της ανάλογης δόσης και τόκων θα γίνεται από την κρατική χορηγία προς τους Δήμους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top