ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πλήρη επιφυλακή η Κύπρος για την κατάσταση στο Ισραήλ – Προετοιμάζεται για ενδεχόμενη εκκένωση πέραν των 100.000 προσώπων από τον Λίβανο

Σε πλήρη επιφυλακή η Κύπρος για την κατάσταση στο Ισραήλ – Προετοιμάζεται για ενδεχόμενη εκκένωση πέραν των 100.000 προσώπων από τον Λίβανο

Σε πλήρη επιφυλακή, παρακολουθώντας συστηματικά τις εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται ανά πάσα στιγμή, στο μέτωπο του πολέμου στο Ισραήλ, βρίσκεται η Κύπρος, η οποία προετοιμάζεται να συμβάλει σε ενδεχόμενη προσπάθεια εκκένωσης πέραν των 100.000 προσώπων από τον Λίβανο, αλλά και από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω και να επηρεάσει ακόμη πιο πολύ την Κύπρο με πάρα πολλούς τρόπους.

Ως εκ τούτου, η Κύπρος παρακολουθεί τις εξελίξεις και προβαίνει σε ενέργειες που αποδεικνύουν τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, ειδικότερα στο ανθρωπιστικό κομμάτι.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ενεργοποιηθεί εδώ και μέρες το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και από την μέρα έναρξης του πολέμου στο Ισραήλ έφθασαν στην χώρα μας 1.188 άτομα, 33 εθνικοτήτων, με 15 πτήσεις και δύο ατμοπλοϊκά μέσα (πλοία-κρουαζερόπλοια).

Κι ενώ τις τελευταίες μέρες, η ροή προσώπων που θέλουν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη, η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη εκκένωση πολύ μεγαλύτερων αριθμών προσώπων από το Ισραήλ, αλλά κυρίως από τον Λίβανο.

Μάλιστα, στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα τις τελευταίες μέρες βρίσκονται ομάδες εκπροσώπων από 19 χώρες, των οποίων οι υπήκοοι βρίσκονται τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Λίβανο και σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης θα εκφράσουν ενδιαφέρον για να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη.

Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, ανάμεσα στις χώρες που απέστειλαν εκπροσώπους τους στην Κύπρο, βρίσκονται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς επίσης οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, μόνο οι Καναδοί υπήκοοι φαίνεται να αγγίζουν τις 20.000 άτομα.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συμβάλουν στην όλη προσπάθεια, αναλόγως των αρμοδιοτήτων τους.

Σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες

Πέραν του ανθρωπιστικού τομέα, η Κυπριακή Δημοκρατία, ανησυχώντας σε μεγάλο βαθμό για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, προβαίνει σε μία σειρά από διπλωματικά βήματα και ενέργειες με κύριο στόχο ακριβώς την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχαν και συνεχίζουν να έχουν σειρά επαφών με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, μεταφέροντας μηνύματα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και για την ανάγκη έναρξης ενός δομημένου διαλόγου ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο οποίος θα οδηγήσει στην επίλυση του ζητήματος στη βάση των δύο κρατών, όπως άλλωστε προνοούν και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εντάσσεται και η πρόταση που υπέβαλε, ή καλύτερα επανάφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, παρότι αναγνωρίζεται πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο για να προχωρήσει απαιτείται να συναινέσει και το Ισραήλ.

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε μία πρώτη βολιδοσκόπηση που έγινε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, τα μηνύματα ήταν θετικά από πλευράς του Ισραήλ, ενώ θετικά μηνύματα καταγράφηκαν και από άλλες χώρες, με τις προσπάθειες, ωστόσο, να συνεχίζονται αφού απαιτείται για να προχωρήσει μία τέτοια κίνηση ευρεία στήριξη.

Είναι για αυτό τον λόγο, άλλωστε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε την εν λόγω πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον Υπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει την Κυριακή στην Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του, με τον οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητήσει και την πρόταση της Λευκωσίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο



LIVE: Δείτε τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης ζωντανά από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου

LIVE: Δείτε τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης ζωντανά από το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, γίνεται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top