ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στην ΕΕ για ενδεχόμενο τροποποίησης Συνθηκών - Στην σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης ο ΥΠΕΞ

Συζήτηση στην ΕΕ για ενδεχόμενο τροποποίησης Συνθηκών - Στην σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης ο ΥΠΕΞ

Συζήτηση για το αν θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει της επόμενης διεύρυνσης της Ένωσης, και στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία έχει συγκαλέσει σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομοφωνία, όπως απαιτείται, για να υπάρξει τροποποίηση, με μια ομάδα 10-11 κρατών να τάσσεται υπέρ και μια ομάδα τριών τουλάχιστον κρατών να τάσσεται εναντίον, ενώ εξετάζονται και άλλοι τρόποι προετοιμασίας για ένταξη νέων κρατών στην ΕΕ, με τους οποίους να αποφεύγεται η τροποποίηση των Συνθηκών.

Η Κύπρος πάντως δεν αποκλείει, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές εκ των προτέρων, οτιδήποτε, έχοντας ως γνώμονά της της θέση πως το συλλογικό συμφέρον της ΕΕ και το εθνικό συμφέρον του κάθε κράτους μέλους θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται σε κάθε περίπτωση.

Η όποια απόφαση πάντως δεν αναμένεται να ληφθεί άμεσα αλλά τοποθετείται με τη θητεία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή το 2029, ωστόσο η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες και αναμένεται να έχει βάθος σε διάρκεια χρόνου.

Συζητήσεις με κράτη μέλη κεντρικής Ασίας

Στο μεταξύ ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Κύπρος στις συζητήσεις της ΕΕ με κράτη της κεντρικής Ασίας όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, τα οποία συμμετέχουν στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ στις αρχές της εβδομάδας.

Η σημασία αυτή επικεντρώνεται, υπό το φως της προσπάθειας του ψευδοκράτους να γίνει μέλος του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, στην ανάγκη για σεβασμό από τα κράτη αυτά των κανόνων διεθνούς δικαίου σε όλους τους οργανισμούς όπου συμμετέχουν.

Ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε μάλιστα ειδική αναφορά κατά το Συμβούλιο στην περίπτωση της Κύπρου και στην προσοχή που πρέπει να δίδεται στον χειρισμό θεμάτων που αφορούν την παράνομη αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top