LIKE ONLINE

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια αηδιαστική λεπτομέρεια όταν σβήνει κάποιος τα κεριά σε μια τούρτα

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια αηδιαστική λεπτομέρεια όταν σβήνει κάποιος τα κεριά σε μια τούρτα

Αν και η ιδέα να μοιράζεστε σάλιο και βακτήρια στην τούρτα σας μπορεί να ακούγεται αντιαισθητική, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή. Το σώμα μας είναι φυσικά γεμάτο με διάφορους τύπους βακτηρίων, πολλά από τα οποία είναι ευεργετικά και ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Το σβήσιμο των κεριών σε μια τούρτα γενεθλίων είναι μια αγαπημένη παράδοση, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ τι άλλο μπορεί να σκορπίζετε μαζί με τις ευχές σας; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια απροσδόκητη συνέπεια αυτής της εορταστικής πράξης, χιλιάδες βακτήρια εκτοξεύονται από το στόμα σας πάνω στη τούρτα.

Ο Trevor Craig, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων εξήγησε ότι όταν σβήνουμε τα κεριά ή κάνουμε μια ευχή, απελευθερώνουμε ακούσια διάφορες ποσότητες βακτηρίων στο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει λόγω του σχηματισμού λεπτών στρωμάτων υγρών στους πνεύμονες και στο σάλιο στο στόμα, τα οποία αποβάλλονται όταν μιλάμε ή φυσάμε αέρα. Το αποτέλεσμα είναι να εκπέμπεται μεγαλύτερη ποσότητα υγρού από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για την τούρτα γενεθλίων; Η τούρτα καταλήγει να είναι όχι μόνο αποδέκτης χιλιάδων βακτηρίων. Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει αυτό το φαινόμενο. Πλάκες μέσων που έχουν σχεδιαστεί για την ανάπτυξη βακτηρίων που εκτίθενται σε κάποιον που μιλάει ή φυσάει πάνω τους έδειξαν σημαντική αύξηση της βακτηριακής ανάπτυξης σε σύγκριση με τις πλάκες ελέγχου. Στην πραγματικότητα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Research το 2017 αποκάλυψε μια εντυπωσιακή αύξηση των βακτηρίων κατά 1400% όταν φυσούσαν κεριά.

Αν και η ιδέα να μοιράζεστε σάλιο και βακτήρια στην τούρτα σας μπορεί να ακούγεται αντιαισθητική, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή. Το σώμα μας είναι φυσικά γεμάτο με διάφορους τύπους βακτηρίων, πολλά από τα οποία είναι ευεργετικά και ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Παρόλο που η παρουσία βακτηρίων μπορεί να φαίνεται ανθυγιεινή, δεν αποτελεί απαραίτητα κίνδυνο για την υγεία.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top