ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 11% οι αφίξεις στην Αν. Μεσόγειο σύμφωνα με τον Frontex

Αυξήθηκαν κατά 11% οι αφίξεις στην Αν. Μεσόγειο σύμφωνα με τον Frontex

Αύξηση κατά 11% σημείωσαν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του μεταναστευτικού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2023, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με μηνιαία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός ευρωπαϊκής συνοριακής και ακτοφυλακής Frontex.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου εντοπίστηκαν 36.099 παράτυπες αφίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Όπως αναφέρεται, η Frontex είναι ενεργή στην Κύπρο με προσωπικό 79 ατόμων, και ακόμα 23 άτομα προσωπικό για διαχείριση των επιστροφών.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 καταγράφηκε στον διάδρομο Κεντρικής Μεσογείου (από βόρεια Αφρική - κυρίως Τυνησία και Λιβύη - προς Ιταλία), όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 83%, και συνολικά 131.630 αφίξεις. Αύξηση καταγράφηκε και στον μεταναστευτικό διάδρομο Δυτικής Αφρικής, από το Μαρόκο προς τις ισπανικές Κανάριες Νήσους (14.564 αφίξεις, αύξηση κατά 18%).

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων (μείωση κατά 23%, αφίξεις 81.830 ατόμων), ενώ μείωση καταγράφηκε και στα ανατολικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία (μείωση 11%, σύνολο 4.281 αφίξεις). Οι αφίξεις στον διάδρομο της Δυτικής Μεσογείου (από τη βόρεια Αφρική στην Ισπανία) παρέμειναν σταθερές, στις 10.401 αφίξεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top