ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Προέδρου Chevron για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» - Προς παράταση οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία

Κρίσιμη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Προέδρου Chevron για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» - Προς παράταση οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία

Κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο Έρευνας και Παραγωγής της Chevron για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νοτίου Αμερικής, Κλέι Νεφ, θα έχει σήμερα (3/11) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου.

Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, αφού θα πραγματοποιηθεί λίγα μόνο 24ωρα προτού λήξει η περίοδος διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς για το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με εκτιμώμενα αποθέματα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως, η παράταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας λήγει την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου.

Πάντως, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς που επικαλείται το ΚΥΠΕ, θέλουν τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού κολοσσού να ζητά νέα παράταση στις συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στη διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι, η κοινοπραξία Chevron μαζί με την Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP έχουν καταθέσει για έγκριση επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης της «Αφροδίτη» στην Κυβέρνηση, το οποίο προνοεί τη σύνδεση του κοιτάσματος με υποδομές υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Τo επικαιροποιημένο σχέδιο απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, με τη σύμβαση να προνοεί 30 ημέρες διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς και όπως έχει αναφερθεί, η περίοδος διαπραγμάτευσης είχε παραταθεί για άλλες 30 ημέρες με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα την 5η Νοεμβρίου.

«Αγκάθι» η πλωτή μονάδα παραγωγής

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το βασικότερο αγκάθι στη διαφορά είναι η ακύρωση του σχεδίου που περιλαμβανόταν στο αρχικό πλάνο ανάπτυξης του 2019, για κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής (FPU) για την επεξεργασία του αερίου (αφαίρεση νερού και παραγώγων πετρελαίου), προτού αυτό εισέλθει σε ένα αγωγό 480 χιλιομέτρων που να συνδέει το κοίτασμα με το τερματικό στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Παράλληλα, το επικαιροποιημένο πλάνο περιορίζει τις γεωτρήσεις παραγωγής από πέντε σε τρεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σημαντικές εξοικονομήσεις από την κοινοπραξία, σε σύγκριση με τις εκτιμώμενες δαπάνες ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προνοούσε το σχέδιο του 2019.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί ότι η παρουσία της πλωτής μονάδας θα επέκτεινε τον κύκλο ζωής του κοιτάσματος, βελτιστοποιώντας την παραγωγή, ενώ η απουσία του θα σημαίνει χαμηλότερη ανάκτηση ποσοτήτων και κατά συνέπεια λιγότερα έσοδα. Παράλληλα θεωρείται ότι η απουσία του FPU δεν δίνει την απαραίτητη ευελιξία στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Συναφώς, ο Γιώργος Παπαναστασίου είχε διαμηνύσει από το βήμα του 11ου Ενεργειακού Συμποσίου της FMW προχθές στη Λευκωσία, ότι η Κύπρος επιμένει στα έργα υποδομής.

Στον στόχο «Κρόνος-2» το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Εν τω μεταξύ, το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barrents απέπλευσε χθες (2/11) από τη Λεμεσό, με κατεύθυνση το κοίτασμα Κρόνος, όπου θα πραγματοποιηθεί για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-2» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περίπου 160 χλμ νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους ή αρχές του 2024.

Σημειώνεται πως, το πλωτό γεωτρύπανο είχε ολοκληρώσει περί τα τέλη Οκτωβρίου γεώτρηση για λογαριασμό της TotalEnergies στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Αύγουστο του 2022, η ιταλική ΕΝΙ είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη εκτιμώμενης ποσότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στον στόχο «Κρόνος-1», σημειώνοντας ότι υπάρχει προοπτική για πρόσθετες ποσότητες που θα διερευνηθούν με επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-2» θα είναι η τρίτη της εταιρείας στο τεμάχιο έξι, έπειτα από τη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-1» και τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ» το 2018.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι, η ENI είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 50%, με την TotalEnergies να συμμετέχει με αντίστοιχο μερίδιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top