ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμμένουμε στη σημαντικότητα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ, λέει η Λευκωσία

Εμμένουμε στη σημαντικότητα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ, λέει η Λευκωσία

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση ότι η τουρκική πλευρά απορρίπτει την πρόταση των ΗΕ για τον διορισμό συγκεκριμένου προσώπου στην θέση απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Λευκωσίας ότι ένας τέτοιος διορισμός είναι σημαντικός στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και απαντώντας σε ερώτηση ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στη συνάντησή του πρόσφατα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και χθες στη συνάντησή του με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Ζαν-Πιερ Λακρουά επανέλαβε ότι ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ θα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά απάντησε εντός 24 ωρών για συγκεκριμένη προσωπικότητα που προτάθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής την οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για την τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά. Αυτό που εμείς επισημαίνουμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε εποικοδομητικές προσπάθειες, ν’ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ουτως ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

Η ουσία μας ενδιαφέρει, συνέχισε ο κ. Λετυμπιώτης, και η ουσία είναι, είπε, η προσωπικότητα που θα επιλεγεί από τον ΓΓ να έχει ως πρώτη, ύψιστη προτεραιότητα τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.

Πύλα

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του "υπεξ" στα κατεχόμενα, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, για το θέμα της Πύλας, και ερωτηθείς αν η θέση της τ/κ πλευράς μεταφέρθηκε στον κ. Λακρουά και τί πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στη συναντίληψη που επιτεύχθηκε για το θέμα της Πύλας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει εάν η τ/κ πλευρά μετέφερε τις θέσεις της στον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ.

Επεσήμανε πως ο ίδιος ο κ. Λακρουά χαιρέτισε χθες την επίτευξη της συναντίληψης αλλά και τις πρόνοιες που αυτή περιλαμβάνει. Όλες οι εργασίες που ξεκίνησαν την 23η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη συναντίληψη που έχει επιτευχθεί με την ειρηνευτική δύναμη, προχωρούν κανονικά, είπε, σημειώνοντας ότι ο κ. Λακρουά επισκέφθηκε χθες την περιοχή.

Μέσα από αυτή την συναντίληψη, συνέχισε, απαντώνται ζητήματα που ανησυχούσαν την πλευρά μας για δεκαετίες κι αυτά είναι η μη αμφισβήτηση σε καμία περίπτωση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, ούτε και των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χειριστεί το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι εργασίες από τουρκικής πλευράς πιο γρήγορα και να μπλοκάρουν την οικιστική ανάπτυξη στη νεκρή ζώνη, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να ξεκινούμε μια διαδικασία προκαταβάλοντας το αρνητικό που μπορεί να επέλθει. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, η ειρηνευτική δύναμη είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι θα εκπληρωθούν το σύνολο των προνοιών της συναντίληψης».

Για τις πρόνοιες της συναντίληψης με την ε/κ πλευρά και τον διαχωρισμό των οικοπέδων, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα ασφαλτοστρωθούν δύο δρόμοι, Άρσους – Πύλας και εκείνος που οδηγεί στους Τρούλλους, θα διαχωριστούν σε πρώτη φάση 50 οικόπεδα και θα γίνει αστική ανάπτυξη και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Προνοούνται κι άλλα οικόπεδα, πρόσθεσε, κι αυτό αναφέρεται ρητά στη συναντίληψη που έχει συμφωνηθεί. «Βρισκόμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη, είναι εκεί, συντονίζει, επιβλέπει για να υλοποιηθεί το σύνολο των προνοιών της συναντίληψης που έχουμε μαζί τους. Οποιαδήποτε άλλη εργασία, η οποία δεν περιλαμβάνεται στις πρόνοιες που έχουμε στη συναντίληψη με την ειρηνευτική δύναμη, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, εκτός αυτών που με σαφήνεια καθορίζονται στη συναντίληψη», είπε.

Πώληση γης στα κατεχόμενα

Κληθείς να σχολιάσει τις πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα σε αλλοδαπούς, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί και διερευνά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο είτε έρχονται εις γνώση της, και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν εταιρείες στις υπό έλεγχο περιοχές της Δημοκρατίας που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις στα κατεχόμενα, απάντησε: «στη βάση των πληροφοριών που έχουμε διεερευνώνται όλα τα δεδομένα».

Σύνοδος Τουρκογενών Κρατών

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη συμμέτοχή, κατόπιν διαβημάτων, του ψευδοκράτους στην σύνοδο των Τουρκογενών Κρατών και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι αυτό θα παραμείνει επιδίωξή τους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις και προβαίνει σε διπλωματικά διαβήματα σχετικά με αυτό το θέμα. Είναι γνωστές οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και οι επιδιώξεις του κατοχικού καθεστώτος, πρόσθεσε. «Στη διεθνή κοινότητα αναγνωρισμένη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Μεσανατολικό

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λετυμπιώτης είπε επίσης ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία της Προεδρίας και του ΥΠΕΞ με κράτη της περιοχής και της ΕΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι πρόνοιες της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα «πρέπει να τίθενται συνεχώς προς συζήτηση» και τις επόμενεες ημέρες πιθανόν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να έχει, είπε, τηλεφωνικές επικοινωνίες και με άλλους ηγέτες για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφίαΑπόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top