ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: Διαχρονική επιδίωξη η διατήρηση παραδόσεων για νέα γενιά

Υπ. Γεωργίας: Διαχρονική επιδίωξη η διατήρηση παραδόσεων για νέα γενιά

Η διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού και η μεταλαμπάδευσή του στην επόμενη γενιά πρέπει να αποτελεί διαχρονική επιδίωξη, ανέφερε το Σάββατο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Μέρα Μνήμης Λευκονοίκου». Είπε παράλληλα ότι το Λευκόνοικο ανέκαθεν υπήρξε εμπορικό, οικονομικό, πνευματικό, και πολιτιστικό κέντρο.

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, που διοργανώνει ο Δήμος Λευκονοίκου, στο οίκημα του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο», στη Λάρνακα, διεξάγεται το «5ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου», καθώς και η «4η Γιορτή του Οφτού» με σκοπό να διατηρήσει τα ήθη και τις παραδόσεις, καθώς και να αναδείξει τα γαστρονομικά προϊόντα της κωμόπολης.

Ο Πέτρος Ξενοφώντος σημείωσε πως τα προϊόντα του Λευκόνοικου «όπως η τσιπόπιτα, το παραδοσιακό ζυμαρικό της κωμόπολης του Λευκονοίκου, καθώς και το οφτό είναι μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού του. Η διατήρηση και διαφύλαξη του κληροδοτήματος αυτού και η μεταλαμπάδευσή του στην επόμενη γενιά πρέπει να αποτελεί διαχρονική επιδίωξη, τόσο δική σας όσο και δική μας. Άλλωστε η παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων αποτελεί κορυφαία πολιτική επιδίωξη της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως «οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται υπό το σύνθημα «Μέρα Μνήμης Λευκονοίκου», συγκεντρώνουν τον προσφυγικό κόσμο του κατεχόμενου Δήμου και ξαναζωντανεύουν θύμησες και αναμνήσεις μιας λαμπρής πορείας. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικές, αφού πέρα από τον κοινωνικό και ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, καλλιεργούν κυρίως στους νεότερους, τη γνώση και την αγάπη για τη γενέθλια γη, προβάλλοντας παράλληλα την ιστορική της σημασία".

Άλλωστε «η μελέτη, ο σεβασμός και η κατανόηση ηθών, εθίμων και μνημείων του λαϊκού πολιτισμού, της θρησκευτικής παράδοσης, της καθημερινότητας των ανθρώπων, το βίωμα του πολέμου και οι εμπειρίες της προσφυγιάς συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και στην ιστορική αφύπνιση όλων μας, και κυρίως της νεότερης γενιάς».

Οι συνεστιάσεις και οι συγκεντρώσεις του προσφυγικού κόσμου κάθε κοινότητας ή πόλης, όπως και η σημερινή, ενισχύουν τον αγώνα και τις προσπάθειες για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, διατηρώντας ακέραια την ελπίδα της επιστροφής, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top