ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση BBC: Η εισβολή της Χαμάς, η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία του Ισραήλ - «Αποκλειστικά υπεύθυνος ο Νετανιάχου»

Ανάλυση BBC: Η εισβολή της Χαμάς, η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία του Ισραήλ - «Αποκλειστικά υπεύθυνος ο Νετανιάχου»

Με μία μακροσκελή ανάλυση το BBC αποκαλύπτει τα πέντε δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Μέση Ανατολή αλλά και στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα μετά από σχεδόν έναν μήνα πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Συγκεκριμένα σε κείμενο που υπογράφει ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος, Jeremy Bowen, ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων, γίνονται σαφές οι ευθύνες του Νετανιάχου, η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει μία λύση η οποία θα αποτελέσει βάση για την ειρήνη.

Αντιθέτως όπως σημειώνεται στην ανάλυση, παρά τα όσα λέει, ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δείχνει να μην θέλει επί της ουσίας να λυθεί το Παλαιστινιακό καθώς αυτό θα σήμαινε με τα σημερινά δεδομένα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που ο ίδιος θέλει να ελέγχει, όπως η ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απώλεια των αμάχων, με τα διαθέσιμα στοιχεία να δείχνουν πως οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει στη Γάζα περισσότερους αμάχους σε έναν μήνα απ όσους η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία σε πάνω από 1,5 χρόνο.

Την ίδια ώρα, μαρτυρία ενός ηλικιωμένου αλλά μπαρουτοκαπνισμένου Ισραηλινού στρατιωτικού, φανερώνει πως το στράτευμα δεν έχει εμπιστοσύνη στον Νετανιάχου ο οποίος είναι ο μόνος ο οποίος δεν έχει αναλάβει ευθύνη για όσα έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου με την δολοφονία πάνω από 1.400 Ισραηλινών από τη Χαμάς.

Διαβάστε την ανάλυση του BBC

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε σχετικά με τα ρεπορτάζ, τις αναλύσεις και τα σχόλια που έχουν ξεχυθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει όλη την ιστορία. Δεν είναι μόνο, όπως πάντα, δύσκολο να διαπεράσει κανείς την ομίχλη του πολέμου για να καταλάβει τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Η νέα μορφή της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.

Τα γεγονότα εξακολουθούν να κινούνται γρήγορα. Οι φόβοι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί είναι πραγματικοί. Οι νέες πραγματικότητες στη Μέση Ανατολή υπάρχουν, αλλά η μορφή τους και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν εξαρτώνται από την πορεία αυτού του πολέμου για το υπόλοιπο του έτους, και πιθανότατα πέραν αυτού.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που γνωρίζουμε και μερικά που δεν γνωρίζουμε. Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός. Κάποιοι χλεύασαν τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ την εποχή της εισβολής στο Ιράκ το 2003, όταν μίλησε για «άγνωστους άγνωστους». Αλλά σε αυτό το μέρος του κόσμου, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο, υπάρχουν - και όταν αναδύονται, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Ένα βέβαιο είναι ότι οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν τη στρατιωτική εκστρατεία για να σπάσει η εξουσία στη Γάζα της Χαμάς και του μικρότερου εταίρου της, της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο θυμός τους οδηγείται από το σοκ των επιθέσεων της Χαμάς, τη δολοφονία περισσότερων από 1.400 ανθρώπων και το γεγονός ότι περίπου 240 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Συνάντησα τον Noam Tibon, έναν στρατηγό εν αποστρατεία του ισραηλινού στρατού, για να ακούσω πώς κατέβηκε με τη σύζυγό του στο Nahal Oz, ένα κιμπούτς στα σύνορα με τη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η αποστολή του, η οποία ήταν επιτυχής, ήταν να διασώσει τον γιο του, τη νύφη του και τις δύο μικρές τους κόρες που βρίσκονταν στο ασφαλές δωμάτιο, ακούγοντας τους ενόπλους της Χαμάς να περιφέρονται έξω.

Ο Tibon μπορεί να είναι συνταξιούχος, αλλά είναι ένας πολύ γυμνασμένος 62χρονος. Κατέληξε οπλισμένος με ένα τουφέκι εφόδου και ένα κράνος που είχε πάρει από έναν νεκρό Ισραηλινό στρατιώτη, να ηγείται μιας ομάδας στρατιωτών που είχε συγκεντρώσει μέσα στο χάος εκείνης της ημέρας, εκκαθαρίζοντας το κιμπούτς και σώζοντας τις ζωές της οικογένειάς του και πολλών άλλων.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top