«Πονοκέφαλο» συνεχίζει να αποτελεί το ζήτημα των χιλιάδων κυρτωμάτων στους δρόμους της Κύπρου, αφού προκαλεί σωρεία προβλημάτων τόσο στα οχήματα όσο και στην υγεία των οδηγών, με το Τμήμα Δημοσίων Έργων να έχει ήδη ξεκινήσει το «ξήλωμα» 2.500 χιλιάδων κυρτωμάτων παγκύπρια.
Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ξεκίνησε ήδη το «ξύλωμα» κυρτωμάτων, με την παρούσα στιγμή να έχουν αφαιρεθεί από περίπου τέσσερα σημεία.
Με βάση την ίδια πληροφόρηση, αυτή την στιγμή οι Δήμοι και οι Κοινότητες επικοινωνούν με το Τμήμα Δημοσίων Έργων για τα κυρτώματα που θέλουν να ξηλώσουν, για να γίνει αξιολόγηση αν πρέπει να αφαιρεθούν ή όχι.
Από πλευράς του το Τμήμα Δημοσίων επαναξιολόγησε τα αιτήματα που εγκριθήκαν τελευταία για κυρτώματα ενώ παράλληλα εξετάζει τα υφιστάμενα κυρτώματα για να διαφανεί ποια θα αφαιρεθούν.
Παράλληλα ζητήθηκε από τους Δήμους και τις Κοινότητες, μετά από συνάντηση που είχαν με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, να εξετάσουν τα κυρτώματα που εφάπτονται στην αρμοδιότητα τους.
Σημειώνεται ότι, στα σημεία που θα αφαιρεθούν τα κυρτώματα αναμένεται να τοποθετηθούν κάμερες φωτοεπισήμανσης για να ελέγχονται τα σημεία.
Σωρεία προβλημάτων λόγω των χιλιάδων αιτημάτων
Όπως ανέφερε Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, σε προηγούμενο δημοσίευμα του ThemaOnline, το πρώτο πρόβλημα που προκαλούν τα κυρτώματα είναι οι επιβλαβές επιπτώσεις στην υγεία λόγω του φρεναρίσματος.
«Είναι τεράστιος ο αριθμός κυρτωμάτων στην Κύπρο ενώ στην Ευρώπη τα αφαιρούν γιατί μετά από αναλύσεις στην ατμόσφαιρα, βρήκαν ότι εκεί όπου υπάρχουν κυρτώματα και γίνεται χρήση φρένων, εκπέμπονται εκατομμύρια σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια τα οποία βλέπουμε στις ζάντες των αυτοκινήτων, είναι εκείνη η μαυρίλα που δημιουργείται. Αυτή η μαυρίλα είναι σωματίδια τα οποία είναι εκατομμύρια τοποθετημένα στις ζάντες», σημείωσε.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, γίνεται μια καύση του λαδιού των φρένων εκείνη την ώρα, η οποία είναι και πάλι επιβλαβές για την υγεία.
«Βρέθηκε μέσα από αναλύσεις ότι, από τα σωματίδια που εκπέμπονται από τα φρένα και την καύση του λαδιού των φρένων, τα ποσοστά για λευχαιμία και καρκίνο στους κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα κυρτώματα, αυξάνονται κατά 50%»,εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ομοιογένεια.
«Ο καθένας τα κατασκευάζει όπως θέλει, χωρίς να υπάρχουν οι προδιαγραφές, οι οποίες είναι έξι με δέκα εκατοστά. Στην Ευρώπη εκείνα τα λίγα που υπάρχουν ανεβαίνει ολόκληρο το αυτοκίνητο πάνω, δεν είναι ένα εξόγκωμα όπως στην Κύπρο», επεσήμανε.
Τρίτο πρόβλημα, όπως δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είναι οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στα ασθενοφόρα.
«Για παράδειγμα υπάρχει ένα σοβαρό δυστύχημα στην Μοσφιλωτή ή και καλείται το ασθενοφόρο από το ΓΝ Λάρνακας και συναντά 30-35 κυρτώματα. Στην επιστροφή δεν μπορεί να “εκτινάσσεται” ο ασθενής που είναι μέσα άρα πρέπει να πηγαίνει με μηδενική ταχύτητα εκεί όπου συναντά κύρτωμα και προκαλεί περεταίρω καθυστέρηση», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις