«Ήρεμη» παραμένη η κατάσταση στην Πύλα σύμφωνα με τα ΗΕ - Η αιτία της νέας έντασης

«Ήρεμη» παραμένη η κατάσταση στην Πύλα σύμφωνα με τα ΗΕ - Η αιτία της νέας έντασης

Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει ήρεμη, αναφέρουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών στο ΚΥΠΕ με αφορμή πληροφορίες για «προφορική ένταση» που μετέδωσε τ/κ εφημερίδα. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας Σίμος Μυτίδης ανέφερε ότι έλαβαν οδηγίες το μεσημέρι να σταματήσουν τις εργασίες προσωρινά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος εκτιμά πως «σήμερα ή αύριο θα λυθεί το πρόβλημα». 

Για «προφορική ένταση» που προκλήθηκε το πρωί στην περιοχή Πλάτη της Πύλας μεταξύ ειρηνευτών και «Τ/κ αρμοδίων» κάνει λόγο η Γενί Ντουζέν στην ιστοσελίδα της, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό άρχισε διάλογος μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ΗΕ.

Πηγές από τα ΗΕ ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι «η κατάσταση στην Πύλα παραμένει ήρεμη. Ειρηνευτές των ΗΕ περιπολούν και ελέγχουν στενά την περιοχή. Δεν λαμβάνουν χώρα μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες, όπως έχει συμφωνηθεί».

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, «αιτία της έντασης ήταν οι καταγγελίες ότι τα έργα οικοπεδοποίησης που πραγματοποιήθηκαν σε ‘τεμάχια νεολαίας’ πέρασαν στα εδάφη που ανήκουν στην τ/κ πλευρά». Η τ/κ ιστοσελίδα επικαλείται πηγές και γράφει ότι η αιτία αφορά κατά πόσο ο χώρος των εργασιών εφάπτεται ή όχι στρατιωτικής περιοχής εκεί, εννοώντας περιοχή του κατοχικού τουρκικού στρατού.

Εξάλλου με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας Σίμος Μυτίδης ανέφερε ότι «τα συνεργεία μας δούλευαν κανονικά μέχρι τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι και μετά πήραμε οδηγίες από την πλευρά μας να σταματήσουμε προσωρινά για να λυθούν κάποια προβλήματα που υπήρχαν από τη διαφωνία ορισμένων Τουρκοκύπριων ιδιοκτητών γης, που πιστεύουν ότι επηρεάζονται τα τεμάχια τους από τον διαχωρισμό των οικοπέδων που κάνουμε».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σήμερα ή αύριο θα λυθεί το πρόβλημα».

«Τον διαχωρισμό των οικοπέδων τον κάνουν τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, όλα είναι επίσημα και με οριοθέτηση από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της πόλης» είπε και σημείωσε πως «είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΥΝΦΙΚΥΠ και δεν παρεκκλίνουμε πουθενά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μυτίδης είπε πως «η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών μας είπε να σταματήσουμε μετά από την προσωρινή συμφωνία που έγινε με την πλευρά μας, να τερματίσουν για λίγο τις εργασίες και οι δύο πλευρές μέχρις ότου να λυθεί το πρόβλημα».  

Σημείωσε ακόμα ότι «είμαστε προσκολλημένοι και τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία και οι οδηγίες που έχουμε είναι να την τηρήσουμε ως έχει, χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε».

«Εμείς από πλευράς μας είμαστε στα πλαίσια της Συμφωνίας Συναντίληψης που επιτεύχθηκε μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΥΝΦΙΚΥΠ και δεν ξέρω γιατί οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονται για το συγκεκριμένο θέμα» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Βουλευτικές σε τεντωμένο σχοινί: Ρευστότητα, πολυκομματισμός και η μάχη μέχρι το νήμα-Πολιτικό σκηνικό σε διαρκή αναδιαμόρφωση

Βουλευτικές σε τεντωμένο σχοινί: Ρευστότητα, πολυκομματισμός και η μάχη μέχρι το νήμα-Πολιτικό σκηνικό σε διαρκή αναδιαμόρφωση

Η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου στην Κύπρος εξελίσσεται σε μια από τις πιο απρόβλεπτες των τελευταίων ετών. Το πολιτικό σύστημα δείχνει να μεταβαίνει σε μια νέα φάση, όπου η σταθερότητα των προηγούμενων δεκαετιών δίνει τη θέση της σε έντονη ρευστότητα και αυξημένο ανταγωνισμό.

BEST OF TOTHEMAONLINE