Τα διαπιστευτήρια ‘Υπατων Αρμοστών και Πρέσβεων δέχθηκε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με διαβεβαιώσεις για το Κυπριακό και την αποφασιστικότητα της πλευράς μας και για τις διμερείς σχέσεις. Αναφέρθηκε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα αλλά και στη βοήθεια της Κύπρου για απομάκρυνση πολιτών.
Ο Πρόεδρος συγκεκριμένα δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Σρι Λάνκα Jagath Wellwatte, της νέας Πρέσβεως του Νεπάλ Kanta Rizal, της νέας Πρέσβεως της Κολομβίας Ligia Margarita Quessep Bitar, του νέου Πρέσβη της Δανίας Per Fabricius Andersen και της νέας Πρέσβεως της Ανδόρας Cano Berne Gemma.
Ο Πρόεδρος αφού τόνισε πως η Χαμάς δεν εκπροσωπεί καθόλου τον παλαιστινιακό λαό ούτε την παλαιστινιακή υπόθεση, είπε πως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Πρόσθεσε ότι η προστασία του άμαχου πληθυσμού είναι βασική συνιστώσα του ανθρωπιστικού δικαίου και ως εκ τούτου πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται.
Είπε ότι μέχρι σήμερα οι Κυπριακές αρχές έχουν βοηθήσει στην απομάκρυνση περισσοτέρων από χίλιων πολιτών από 37 χώρες ενώ για την πρότασή μας για την Γάζα είπε ότι ενθαρρυνόμαστε από τη θετική αντίδραση σε αυτήν την πρωτοβουλία από τους περιφερειακούς ηγέτες, την ΕΕ καθώς και από άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και διεθνείς οργανισμούς και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίησή της.
Για το Κυπριακό τόνισε πως το status quo στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμη επιλογή και επαναβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τόλμη, καλή τη πίστη, πάντα εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Σε αυτές τις προσπάθειες, θα ήθελα να τονίσω εκ νέου τη μεγάλη ανάγκη για το διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τη διαρκή ειρήνη», τόνισε. Κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη στάση της για δύο κράτη και κυρίαρχη ισότητα τονίζοντας πως οι συνεχιζόμενες τουρκικές προσπάθειες για την προώθηση της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να καταδικαστούν.
«Τέτοιες εξωφρενικές απαιτήσεις όχι μόνο αγνοούν και αντιβαίνουν στη διεθνή νομιμότητα, αλλά υπονομεύουν επίσης τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων όλων των κρατών», σημείωσε.
Απευθυνόμενος στους Πρέσβεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι πεπεισμένος πως ο διάλογος, η ενισχυμένη συνεργασία, οι διμερείς και πολυμερείς συνέργειες, αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία για την αντιμετώπιση κρίσεων, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, για την προώθηση της ειρήνης.
«Η πολυμέρεια εξακολουθεί να είναι το καλύτερο εργαλείο μας για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της πολυμέρειας και η επένδυση σε σταθερές διεθνείς εταιρικές σχέσεις είναι ο δρόμος προς τα εμπρός προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των κοινών μας αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», ανέφερε.
Ο Ύπατος Αρμοστής της Σρι Λάνκα Jagath Wellwatte είπε ότι από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1963, οι διμερείς σχέσεις ήταν πάντα εγκάρδιες και στη βάση αμοιβαίας συνεργασίας σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και φόρα. Αναφέρθηκε στις 6.000 Σριλανκέζων που ζουν στο νησί και στην ανάγκη για ενίσχυση των εργασιών σχέσεων μέσω διμερούς συμφωνίας. Είπε ακόμη ότι πρόθεσή του είναι να προωθήσει τις τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως με τη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων.
Η νέα Πρέσβης του Νεπάλ Kanta Rizal είπε ότι η χώρα της υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ και παραμένει σταθερός υποστηρικτής των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι μολονότι υπήρξαν περιορισμένες διμερείς δραστηριότητες και επαφές, υπάρχουν δυνατότητες για αύξηση της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, του τουρισμού και του εμπορίου.
Η νέα Πρέσβης της Κολομβίας Ligia Margarita Quessep Bitar είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης σημειώνοντας ότι τόσο η Μεσόγειος Θάλασσα όσο και η Αμερική έχουν γίνει σημεία διέλευσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι θύματα λαθρεμπορίου. Πρόσθεσε ότι η Κολομβία και η Κύπρος αναγνωρίζονται ως σύμμαχοι για να ξεπεράσουν αυτές τις κρίσεις και αυτό αντικατοπτρίζεται στην αμοιβαία υποστήριξη διεθνών οργανισμών.
Ο νέος Πρέσβης της Δανίας Per Fabricius Andersen είπε ότι κατά τη διάρκεια των ετών, έχουμε δει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Ανέφερε ότι πρόσφατα παρασχέθηκε από την Κύπρο εξαιρετική βοήθεια και υποστήριξη για την εκκένωση Δανών υπηκόων από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κύπρος βοηθά πολύ εποικοδομητικά στον σχεδιασμό πιθανών μελλοντικών εκκενώσεων Δανών υπηκόων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η νέα Πρέσβης της Ανδόρας Cano Berne Gemma είπε ότι η χώρα της επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, κυρίως στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Επιπλέον, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ανδόρας, είπε, να ενισχύσει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα με εκείνα των οποίων το μέγεθος και οι ιδιαιτερότητες διευκολύνουν την κατανόηση του ρόλου και των προκλήσεων ενός μικρού κράτους όπως η Ανδόρα. Ζήτησε επίσης την υποστήριξη της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις