Αίτημα για παροχή πληροφοριών στην κινεζική εταιρία AliExpress αναφορικά με την συμμόρφωσή της με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάθεση επικίνδυνων και παράνομων φαρμάκων μέσω της πλατφόρμας, απέστειλε η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την AliExpress να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας εκτιμήσεων κινδύνου και μέτρων μετριασμού για προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο, ιδίως όσον αφορά τη διάδοση παράνομων προϊόντων, όπως πλαστών φαρμάκων.
«Ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες δεν αφορά μόνο τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και τον κυβερνοεκφοβισμό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.
«Προβλέπει επίσης την αφαίρεση παράνομων ή επισφαλών προϊόντων που πωλούνται εντός της ΕΕ μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των όλο και περισσότερων ψεύτικων και δυνητικά επικίνδυνων για τη ζωή φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.
Η AliExpress έχει διορία να απαντήσει στην Επιτροπή μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2023, και οι απαντήσεις θα αξιολογηθούν. Βάσει του κανονισμού, η ΕΕ μπορεί να επιβάλει σημαντικά πρόστιμα σε πλατφόρμες που εμπίπτουν στην κατηγορία της «πολύ μεγάλης online πλατφόρμας» και παραβιάζουν συγκεκριμένες πρόνοιες.
Υπενθυμίζεται πως μετά την έναρξη της ισχύος του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει πληροφορίες από την πλατφόρμα X (πρώην Twitter), την εταιρία Meta (στην οποία ανήκουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instangram) και την εταιρία TikTok.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας
• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις