ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για κίνητρα για κατάρτιση εργαζομένων

Απόφαση Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για κίνητρα για κατάρτιση εργαζομένων

Απόφαση σε σχέση με το Μέτρο Ενίσχυσης, με τίτλο «Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο (ΚΕ)», για το οποίο αρμόδια Αρχή για εφαρμογή και υλοποίηση του είναι η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), εξέδωσε στις 30 Οκτωβρίου 2023 η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου.

Σε ανακοίνωση, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφέρει πως για σκοπούς λειτουργίας του Μέτρου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1/1/2024 και θα λήξει την 31/12/2026, θα προνοούνται σχετικές πιστώσεις στους ετήσιους προϋπολογισμούς της αρμόδιας Αρχής και προσθέτει πως για την περίοδο 2024-2026, υπολογίζεται ότι ο ετήσιος Προυπολογισμός της ΑνΑΔ για τη λειτουργία του Σχεδίου δεν θα υπερβαίνει το ποσό του €1.000.000.

O στόχος της κοινοποιηθείσας ενίσχυσης, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι η παροχή κινήτρων σε εργοδότες (στο πλαίσιο του Νόμου της αρμόδιας Αρχής), για να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να εφαρμόζουν προγράμματα κατάρτισης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζει η αρμόδια Αρχή για κάλυψη αναγκών κατάρτισης των εργοδοτουμένων τους.

Προσθέτει πως οι στόχοι του Μέτρου ανάγονται στην αποστολή της αρμόδιας Αρχής με βάση το Νόμο της, που είναι η «ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες και τομείς απασχόλησης στο πλαίσιο και τις προτεραιότητες της εκάστοτε οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Δημοκρατίας».

Αναφέρει ότι δικαιούχοι του κοινοποιηθέντος Μέτρου είναι επιχειρήσεις/οργανισμοί οι οποίες/οι ασκούν δραστηριότητες σε περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι εγγεγραμμένες/οι στο Μητρώο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Η Έφορος αναφέρει ότι στο Μέτρο διευκρινίζεται ότι ο εργοδότης δυνατόν να αποτελεί επιχείρηση που ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή άλλη οντότητα που δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα.

Αναφέρει ότι εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής του Μέτρου η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσθέτει πως «δεν μπορούν να λάβουν ενίσχυση τα αυτοτελώς εργαζόμενα άτομα για συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο του Σχεδίου».

Σύμφωνα με την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, νομική βάση είναι το Άρθρο 31του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των Άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης.

Το εν λόγω Μέτρο δημοσιοποιήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 3ης Νοεμβρίου 2023 και θα τεθεί σε ισχύ μετά την έκδοση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top