Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση πριν από τα Χριστούγεννα οδηγείται το νομοσχέδιο, που αφορά στον τερματισμό της υποχρεωτικής και παρατεταμένης ορθοστασίας εργαζόμενων, που επιβάλλεται από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων.
Αυτό λέχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, στη βάση πρότασης του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα του Bουλευτή, Γιώργου Κουκουμά.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως «η πρωτοβουλία που πήρε το ΑΚΕΛ, για την καταπολέμηση της παρατεταμένης ορθοστασίας στους χώρους εργασίας, περνά σε επόμενη φάση».
Όπως ανέφερε πριν μερικούς μήνες το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η εργοδοτική πρακτική, με την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους δουλειάς υποχρεώνονται να είναι σε παρατεταμένη ορθοστασία αδιάκοπα, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά είτε χώρους δουλειάς όπως φρουταρίες, υπεραγορές, καταστήματα, πολυκαταστήματα, υποδοχές ξενοδοχείων, εργοστάσια, όπου εργαζόμενοι υποχρεώνονται να είναι σε ορθοστασία επί ώρες, με συνέπειες στην υγεία τους.
Έχουμε ζητήσει, είπε, «να θεσπιστεί η υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν καθίσματα στους χώρους εργασίας, για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι τις στιγμές, που θα μπορούν ή να υποχρεώνονται να οργανώνουν με τέτοιο τρόπο τον χρόνο και τον χώρο εργασίας, ούτως ώστε να μην υπάρχει παρατεταμένη ορθοστασία. Δηλαδή, συχνότερα διαλείμματα ή εναλλαγή σε διάφορα πόστα στο χώρο δουλειάς».
Εξάλλου, σημείωσε ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ έγιναν αντικείμενο συζήτησης το προηγούμενο διάστημα στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας και στη συνέχεια στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, όπου τοποθετήθηκε η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι.
Ο κ. Κουκουμάς ανέφερε ότι «ύπήρξε καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή από την κυβέρνηση και χάθηκε το ορόσημο να ψηφιζόταν πριν το καλοκαίρι», για να προσθέσει πως επιδίωξη είναι να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα.
«Είναι σημαντικό να ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία, γιατί την περιμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ρομπότ και αν οι εργοδότες δεν το καταλαβαίνουν θα πρέπει η νομοθεσία να τους κάνει να το καταλάβουν», ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις