ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να επαναρχίσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να επαναρχίσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού»

Την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να επαναρχίσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, έδωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελετή αποκαλυπτηρίων του «Μνημείου Προσφύγων του 1922» και εγκαινίων του Πάρκου Μικρασιατικού Ελληνισμού, παρά τη Λεωφόρο Αρμενίας στον Στρόβολο.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η καταστροφή της Μικράς Ασίας υπήρξε μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία, ένα έγκλημα πολέμου του 20ου αιώνα, σημειώνοντας ότι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 1500.000 με 200.000 Μικρασιάτες Έλληνες προτού ευαισθητοποιηθούν οι ξένες δυνάμεις και αρχίσει η μεταφορά τους προς την Ελλάδα.

«Ο κυπριακός λαός σας αισθάνεται ως αδελφό του γιατί πέρα όλων των άλλων που μας συνδέουν έχει κοινά βιώματα με όλους εσάς. Ξέρουμε τι πάει να πει αδικία, γνωρίζουμε τι είναι προσφυγιά, ακόμα ηχούν στ’ αυτιά μας οι σειρήνες του πολέμου, που έφεραν στον τόπο μας τον θάνατο και την καταστροφή», είπε.

Σημείωσε ότι ο Μικρασιατικός Ελληνισμός αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του, και έγινε ξανά πυλώνας πολιτισμού, ανάπτυξης, δύναμης, όπου και αν η προσφυγιά του όρισε να συνεχίσει να υπάρχει.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος έγινε η δεύτερη πατρίδα για περίπου 3.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες, μετά την καταστροφή του 1922 και είπε ότι κατάφεραν όχι μόνο να αναγεννηθούν αλλά και να συμβάλουν στην προκοπή της κυπριακής κοινωνίας, «η οποία τους αγκάλιασε με θέρμη». Η συμβολή τους, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ήταν καθοριστική ανάμεσα σε πολλά άλλα ως προς την εδραίωση της ελληνικής παιδείας στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεισφορά τους στην προαγωγή του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών.

Οι απόγονοι όλων αυτών των προσφυγών, διαπρέπουν σε πολλούς τομείς και συμβάλλει ο καθένας από τη δική του έπαλξη στην κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική πρόοδο της χώρας, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό το πάρκο «αποτελεί τον ελάχιστο φόρο ευγνωμοσύνης του λαού μας προς τους Μικρασιάτες Έλληνες, ενώ το Μνημείο θα θυμίζει για πάντα τους αγώνες τους και την προσφορά τους στην Κύπρο μας».

Είπε ότι αισθάνεται το βάρος του χρέους που ανέλαβε έναντι του κυπριακού λαού να εργαστεί για να απαλλαγεί η χώρα από τα δεινά της παράνομης τουρκικής κατοχής.

«Ενώπιον όλων εσάς, που γνωρίζετε τι θα πει προσφυγιά, ξεριζωμός, πολλοί από εσάς ήσασταν για δεύτερη φορά πρόσφυγες σας υπόσχομαι ότι θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να επαναρχίσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε.

«Οι προσπάθειες μας είναι ασταμάτητες και αφειδώλευτες», είπε, προσθέτοντας πως, «θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες αυτής της χώρας και ειδικότερα στη νέα γενιά τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας».

Είπε ακόμη ότι, «με αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία, πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια, θα προσπαθήσουμε να υπερκεράσουμε κάθε εμπόδιο ώστε να υλοποιήσουμε τον υπέρτατο στόχο μας, να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τη χώρα μας. Αυτό είναι το όραμά μου και θα πράξω ότι είναι δυνατό για να το πραγματώσω».

Συμμετοχή στην έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι

Ειδική αναφορά έκανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συμμετοχή του στην έκτακτη διεθνή σύνοδο, που συγκαλεί ο Γάλλος Πρόεδρος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου δρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Σημείωσε ότι βρίσκει θετική ανταπόκριση από αρχηγούς κρατών και επικεφαλής θεσμών.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι πάει να πει προσφυγιά, θάνατος, καταστροφή, αγνοούμενοι, γι’ αυτό θέλουμε να κάνουμε πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας αυτό που ορίζει η συνείδησή μας, αυτό που μας καλούν να κάνουμε οι φωνές των προγόνων μας, αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, αλλά και που διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη», πρόσθεσε.

Καρπός πολλών κόπων το μνημείο

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, στη δική του ομιλία ανέφερε ότι το σημερινό αποτέλεσμα είναι καρπός πολλών κόπων και προσπαθειών και ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Αναφερόμενος στην προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Κύπρο και στον ελληνισμό γενικότερα, είπε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου για τη δημιουργία πάρκου και την ανέγερση του Μνημείου δεν αποτελεί απλά μια εθιμοτυπική απότιση τιμής, αλλά αποτελεί ύψιστη πράξη αυτογνωσίας του ρόλου τους ως Τοπικής Αρχής. «Σήμερα τιμούμε την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό, τις ρίζες μας αλλά και τους κατατρεγμένους Μικρασιάτες που έφτασαν στο νησί μας για μια νέα ζωή», είπε.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, είπε στον χαιρετισμό της ότι ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί απόψε το όραμα στο οποίο προσέβλεπε από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του τον Νοέμβριο το 2010, «ως χρέος ιερό» την ανέγερση και στην Κύπρο όπως υπάρχει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μνημείο προσφύγων του 1922, απόδοση τιμής στον Μικρασιατικό ελληνισμό της Κύπρου. Είπε ότι στις 3 Ιουλίου 2022, πραγματοποίησαν την υπέρτατη αυτή επιθυμία με την ανέγερση του Μνημείου στη Λεμεσό στο Πράσινο Πάρκο, στα πλαίσια της Επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είπε ότι το μνημείο, μια νεαρή γυναίκα με τα δύο παιδιά της, συμβολίζει τις γυναίκες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που έφτασαν στην Κύπρο χωρίς τους συζύγους τους καθώς πολλοί άντρες χάθηκαν στα Τάγματα Εργασίας.

Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, Ελένη Μπισμπίκογλου, είπε στον χαιρετισμό της ότι μέσω του Μνημείου και του πάρκου, διατηρείται η ιστορική αλήθεια για τη Μικρασιατική Καταστροφή και συντηρείται η ανάμνηση μιας από τις σημαντικότερες κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού.

Εξέφρασε ακόμη τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top