ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Μπήκαν αυστηρότερα κριτήρια για διόρθωση στρεβλώσεων στην ταχεία χορήγηση βίζας

ΥΠΕΣ: Μπήκαν αυστηρότερα κριτήρια για διόρθωση στρεβλώσεων στην ταχεία χορήγηση βίζας

Το Υπουργείο Εσωτερικών συμφωνεί με τις επισημάνσεις που περιλαμβάνονται Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Πρόγραμμα ταχείας χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στην Κύπρο, και τις αναφορές σε αυτή σε συγκεκριμένα παραδείγματα της περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο 2022.

«Οι διαπιστώσεις που καταγράφονται στην Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είχαν ήδη εντοπιστεί και από το ίδιο το Υπουργείο με την ανάληψη της διακυβέρνησης, στη βάση και των σχετικών υποδείξεων της Moneyval για τον κίνδυνο κατάχρησης που υπήρχε ένεκα των αδυναμιών του Προγράμματος», αναφέρει το ΥΠΕΣ σε ανακοίνωση του.

Για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, το Υπουργείο προχώρησε άμεσα σε ενέργειες για θωράκιση του Προγράμματος, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις χορήγησης των εν λόγω αδειών και ενισχύοντας τις διαδικασίες ελέγχου του Προγράμματος.

«Σκοπός της εισαγωγής πιο αυστηρών κριτηρίων ήταν η διόρθωση των στρεβλώσεων που υπήρχαν και η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία του Προγράμματος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο επενδυτικός σκοπός του», προσθέτει.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο, τροποποιήθηκαν τα κριτήρια του Προγράμματος, με στόχο τον εξορθολογισμό του και τον περιορισμό του ενδεχόμενου εκμετάλλευσής του.

Σε σχέση με τι εφαρμόζονται πλέον, το ΥΠΕΣ αναφέρει πως απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων σε ετήσια βάση από τους αιτητές που να αποδεικνύουν ότι ο δικαιούχος εξακολουθεί να διατηρεί την αρχική επένδυση και το απαιτούμενο εισόδημα και προσθέτει πως «σε περιπτώσεις που δεν προσκομίζονται τα απαραίτητα στοιχεία, η άδεια μετανάστευσης του ιδίου και της οικογένειάς του ακυρώνεται».

Επίσης, αναφέρει ότι απαιτείται η προσκόμιση λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής του επενδυτή κάθε τρία χρόνια, καθώς και «η προσκόμιση στοιχείων που να βεβαιώνουν ότι τα χρήματα για την επένδυση προέρχονται αποκλειστικά από τους ίδιους τους αιτητές ή/και τον/τη σύζυγό τους και όχι από τρίτα πρόσωπα, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο τα φαινόμενα κατάχρησης που παρατηρούνταν, κυρίως για να αποφεύγονται οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Επιπρόσθετα, το ΥΠΕΣ αναφέρει πως «έχουν δοθεί οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε εκεί και όπου εντοπίζονται παραβιάσεις των κριτηρίων, να ανακαλούνται οι άδειες, στη βάση των σχετικών Κανονισμών και της οικείας νομοθεσίας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top