Μέσα στη βαβούρα έξω από έναν από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του Τόκιο στέκεται το άγαλμα ενός σκύλου, του οποίου η αληθινή ιστορία αφοσίωσης τον έχει καταστήσει αγαπημένη μασκότ για γενιές και γενιές.
Ο Χάτσικο, του οποίου η εκατονταετηρίδα γέννησης είναι αυτή την εβδομάδα, ανήκε στον καθηγητή πανεπιστημίου Χιντεσαμπούρο Ουένο. Το πιστό κυνηγόσκυλο περίμενε καθημερινά στο σταθμό Σιμπούγια το αφεντικό του να επιστρέψει στο σπίτι του.
Ο Ουένο πέθανε απροσδόκητα το 1925, αλλά ο Χάτσικο συνέχισε να έρχεται στον σιδηροδρομικό σταθμό για να περιμένει απελπισμένα τον Ουένο για σχεδόν 10 χρόνια, μέχρι που πέθανε τον Μάρτιο του 1935.
Η ιστορία αυτή, παρόμοια με εκείνη του “Greyfriars Bobby” στη Σκωτία του 19ου αιώνα, άγγιξε τις καρδιές πολλών ντόπιων, οι οποίοι έβαλαν χρήματα για την κατασκευή του αγάλματός του το 1934, λίγο πριν από το θάνατο του σκύλου.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το άγαλμα λιώθηκε για να μετατραπεί σε μέταλλο, αλλά ένα νέο τοποθετήθηκε το 1948 και έγινε δημοφιλές σημείο συνάντησης.
Σήμερα, ντόπιοι και ξένοι σχηματίζουν ουρές για να βγάλουν φωτογραφίες με το άγαλμα του ιαπωνικού σκύλου Ακίτα, μιας δημοφιλούς φυλής με δικό της μουσείο στη γενέτειρα του Χάτσικο, το Οντέιτε.
«Θα ήθελα ο σκύλος μου να με περιμένει τόσο καιρό όσο περίμενε εκείνος», δήλωσε ο Ισπανός νεόνυμφος Ομάρ Σάντσεζ, 33 ετών, καθώς έβγαζε σέλφι με τη σύζυγό του και το άγαλμα.
«Η ιστορία είναι γλυκιά. Πραγματικά χρειαζόμαστε ωραίες ιστορίες», δήλωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντάνιελ Κάλαχαν, 62 ετών. «Ο κόσμος είναι κατακερματισμένος. Οτιδήποτε μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά είναι ωραίο».
Ο θρύλος του Χάτσικο ενέπνευσε μια χολιγουντιανή ταινία του 2009 με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Γκιρ, καθώς και μια ινδική ταινία το 2015, και ταυτόχρονα εμφανίζεται και σε ένα ιαπωνικό βιντεοπαιχνίδι.
Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι του Τόκιο την ιστορία.
Η Ραίσα Άμπε, μια 20χρονη φοιτήτρια, που στέκεται δίπλα στο άγαλμα για να περιμένει τη φίλη της, δήλωσε ότι δεν ξέρει γιατί προσελκύει τόσους πολλούς τουρίστες.
«Είναι η πρώτη φορά που μαθαίνω για την ιστορία», είπε.
«Αυτό είναι ένα σημείο για το οποίο ακούς συνέχεια, ακόμη και αν δεν γνωρίζεις τη Σιμπούγια», είπε η Άμπε. «Όλοι γνωρίζουν πού βρίσκεται αυτό το μέρος. Ελπίζω αυτό να παραμείνει εδώ».
Πηγή: AFP/ertnews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις