ΔΙΕΘΝΗ

Τείχος προστασίας έναντι της τεχνητής νοημοσύνης υψώνουν οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ

Τείχος προστασίας έναντι της τεχνητής νοημοσύνης υψώνουν οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ

Μετά από 118 ημέρες αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που καταγράφεται ως η πιο μεγάλη απεργία στην ιστορία του Χόλυγουντ, το Συνδικάτο των Ηθοποιών Κινηματογράφου των ΗΠΑ (SAG) και η Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης των ΗΠΑ (AFTRA) έφτασαν σε συμφωνία με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο του Χόλυγουντ.

Αποτελεί σαφώς μια σημαντική εξέλιξη σε μια βιομηχανία με κύκλο εργασιών άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, η οποία τους τελευταίους μήνες είχε παραλύσει τόσο από την απεργία των ηθοποιών, όσο και των σεναριογράφων -που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο-, οι οποίοι διεκδικούσαν πιο δίκαιες αμοιβές και τον περιορισμό της ΑΙ στην εργασία τους.

Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σήμερα Παρασκευή προς έγκριση από τη γενική συνέλευση των μελών του Συνδικάτου και, παρότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες, έχει γίνει γνωστό ότι προβλέπει ενίσχυση των ελάχιστων αμοιβών για τους ηθοποιούς, τη ρύθμιση των αμοιβών για τις υπηρεσίες μετάδοσης συνεχούς ροής (streaming) που χρησιμοποιούν το έργο των καλλιτεχνών, την ενίσχυση των εργοδοτικών εισφορών στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης και τη θέσπιση πιο αυστηρών κανονισμών για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στις παραγωγές.

Σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος του συνδικάτου Φραν Ντρέσσερ πανηγύριζε λέγοντας: «Τα καταφέραμε!!! Ανοίγουν νέοι δρόμοι για όλους! Ευχαριστούμε τα μέλη του SAG και της AFTRA που άντεξαν και αντιστάθηκαν για αυτή την ιστορική συμφωνία!», χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει και την ΑΜΡΤΡ για τη συμφωνία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιηθεί πλήρως αφού συζητηθεί από τα μέλη και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψουν στην εργασία τους περίπου 160.000 ηθοποιοί, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τις δύο οργανώσεις.

Καθώς εξελίσσονταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, η χρήση της ΑΙ μετατράπηκε στο πιο σημαντικό σημείο τριβής. Μπορεί τα στούντιο να δήλωναν τον Ιούλιο ότι προσέφεραν μια ικανοποιητική πρόταση για την προστασία της ψηφιακής εικόνας των ηθοποιών, το SAG αντέδρασε λέγοντας ότι η πρόταση όριζε ότι θα υπήρχε μια ημερήσια αμοιβή για τη σάρωση της εικόνας των ηθοποιών, όμως στη συνέχεια αυτός ο ψηφιακός χαρακτήρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα στούντιο «αιωνίως». Το συνδικάτο ζητά να υπάρχει αμοιβή για κάθε επαναχρησιμοποίηση των ψηφιακών χαρακτήρων, καθώς και συγκατάβαση εκ μέρους του ηθοποιού για χρήση της εικόνας του.

Η αναγγελία της λήξης της απεργίας είναι δύσκολο να προήλθε χωρίς κάποια υποχώρηση των στούντιο στο θέμα της εκμετάλλευσης της ψηφιακής εικόνας των ηθοποιών, οι οποίοι επανειλημμένα είχαν απορρίψει μέχρι τώρα βελτιωμένες προτάσεις των στούντιο, που όμως δεν άγγιζαν το ζήτημα της ΑΙ. Η κυριότερη ανησυχία ηθοποιών και σεναριογράφων δεν ήταν μόνο «να διατηρήσουν ένα τρόπο ζωής της μεσαίας τάξης» όπως διατείνονται, αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι θέσεις εργασίας τους δεν θα αλωθούν από την ΑΙ.

Πηγές: The Guardian, CNN, Wired, ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top