LIKE ONLINE

Η Ιαπωνία απέκτησε ένα... νέο νησί - «Γεννήθηκε» μετά την έκρηξη ηφαιστείου - Δείτε βίντεο

Η Ιαπωνία απέκτησε ένα... νέο νησί - «Γεννήθηκε» μετά την έκρηξη ηφαιστείου - Δείτε βίντεο

Η Ιαπωνία απέκτησε ένα νέο νησί μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου 1.200 χλμ. νότια του Τόκιο.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μικροσκοπικό νησί που προστέθηκε στα χιλιάδες της Ιαπωνίας, δημιουργήθηκε έπειτα από μια σειρά εκρήξεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο κοντά στο νησί Iwoto, στον δυτικό Ειρηνικό.

Ο Φουκάσι Μαένο, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ερευνών για τους σεισμούς του Πανεπιστημίου του Τόκιο, επιβεβαίωσε πως οι φρεατομαγματικές εκρήξεις- τύπος που προκύπτει από αλληλεπίδραση μάγματος με το νερό- συνέβησαν περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το Iwoto, σχηματίζοντας μια ξηρά μάζα μήκους περίπου 100 μέτρων.

Ο ίδιος πέταξε πάνω από την τοποθεσία στα τέλη Οκτωβρίου, και είπε πως τέφρα συνέχισε να εκτινάσσεται σε ύψος άνω των 50 μέτρων κατά τη διάρκεια των εκρήξεων. Παράλληλα, είδε μεγάλους βράχους να πετάγονται στον αέρα καθώς και ελαφρόπετρες να επιπλέουν στη θάλασσα, οι οποίες είχαν αλλάξει χρώμα, λόγω της έκρηξης.

Στην συγκεκριμένη περιοχή της Ιαπωνίας οι εκρήξεις ηφαιστείων είναι συχνό φαινόμενο. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι παρόμοιες εκρήξεις είχαν παρατηρηθεί κοντά στο Iwoto μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και τον φετινό Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον Φουκάσι Μαένο ο πρόσφατος σχηματισμός του νησιού ήταν απόδειξη ότι η μαγματική δραστηριότητα είχε επιστρέψει στην περιοχή. Το νέο νησί θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αλλάξει σχήμα εάν συνεχιστούν οι εκρήξεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα. Άλλωστε, τα νησιά που σχηματίστηκαν με παρόμοιο τρόπο στην εν λόγω περιοχή της Ιαπωνίας το 1904, το 1914 και το 1986 εξαφανίστηκαν όλα λόγω διάβρωσης.

Να σημειωθεί πως τα νέα νησιά που αποτελούνται από τέφρα και θραύσματα βράχου δύσκολα θα μπορούσαν να αντισταθούν στους συνεχείς κυματισμούς της θάλασσας. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει ροές λάβας που τελικά θα σχηματίσουν μια σκληρότερη, πιο ανθεκτική επιφάνεια.

Νωρίτερα φέτος, οι γεωγράφοι ανέφεραν ότι το ιαπωνικό αρχιπέλαγος, που προηγουμένως θεωρούνταν ότι περιλαμβάνει τέσσερα κύρια νησιά και περίπου 6.000 πολύ μικρότερα και ως επί το πλείστον ακατοίκητα, στην πραγματικότητα αποτελούνταν από διπλάσια. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας είπε ότι είχε εντοπίσει συνολικά 14.125 νησιά, δηλαδή 7.273 περισσότερα από ό,τι θεωρητικά ίσχυε προηγουμένως.

Δείτε βίντεο εδώ

 

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top