LIKE ONLINE

Έχετε σκυλάκι; Μήπως εν αγνοίας σας επιβραβεύετε μία μη επιθυμητή συμπεριφορά του σκύλου σας; Τι να προσέξετε;

Έχετε σκυλάκι; Μήπως εν αγνοίας σας επιβραβεύετε μία μη επιθυμητή συμπεριφορά του σκύλου σας; Τι να προσέξετε;

Ο σκύλος εκδηλώνει κάποιες μη επιθυμητές συμπεριφορές όταν επιβραβεύεται. Συμπεριφορές που, εν αγνοία τους, επιβραβεύουν οι κηδεμόνες τους, αλλά καταλογίζουν ευθύνες στον σκύλο τους.

«Πολλές φορές, μάς καλούν κηδεμόνες για εκπαίδευση, προκειμένου να ασχοληθούμε με ένα συγκεκριμένο «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν. Δηλαδή, με μια προβληματική συμπεριφορά.

Συνήθως είναι το επίμονο γάβγισμα, το ότι πηδάει στους επισκέπτες, ζητιανεύει όταν τρώνε, κ.α.», αναφέρει η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Χαρμπούρου.

Και το ερώτημα που θέτει και απαντά είναι: «Ποιος όμως, εκπαίδευσε τον σκύλο να μάθει αυτές τις συμπεριφορές; Οι ίδιοι κηδεμόνες, που τώρα θέλουν να λύσουν το πρόβλημα».

Πώς όμως, ένας κηδεμόνας σκύλων επιβραβεύει μία μη επιθυμητή συμπεριφορά;

«Όταν το γλυκύτατο κουταβάκι μας έρχεται στο σπίτι, μας φαίνεται πολύ χαριτωμένο να πηδάει πάνω μας για να παίξει. Όταν γυρνάμε στο σπίτι και το σκυλάκι μας έρχεται καταπάνω μας τρέχοντας, εμείς του μιλάμε, το φιλάμε και το χαϊδεύουμε. Τι κάναμε μόλις; Επιβραβεύσαμε αυτή τη συμπεριφορά. Κάθε φορά που επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, αυτή η συμπεριφορά ενισχύεται όλο και περισσότερο.

Τί γίνεται όμως, όταν το κουτάβι μας μεγαλώσει και είναι πλέον 30 κιλά; Όταν φοράμε τα ακριβά μας ρούχα ή όταν επισκεφθεί το σπίτι μας ένας ηλικιωμένος; Ή ένα παιδί, που αν πηδήξει πάνω του ο σκύλος μας θα προκληθεί ατύχημα; Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τις πολλές συμπεριφορές, που έχουμε εκπαιδεύσει τον σκύλο μας: να επιμένει για να αποκτήσει κάτι» επισημαίνει η κα Χαρμπούρου.

Μαθημένη συμπεριφορά είναι όταν γαβγίζει επίμονα

Γαβγίζει επίμονα όταν τρώμε για να του δώσουμε από το φαγητό μας.

Όταν κρατάμε το μπισκοτάκι που σκοπεύουμε να του δώσουμε .

‘Όταν ξέρει πως θα πάμε βόλτα.

Όταν ετοιμαζόμαστε να του βάλουμε το φαγητό του .

Όταν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν χώρο και θέλει να του ανοίξουμε κάποια πόρτα, όπως να βγει στο μπαλκόνι.

Όταν θέλει να τον χαϊδέψουμε ή να του δώσουμε σημασία.

Όταν μας φέρνει το παιχνίδι του για να παίξουμε μαζί του.

Η κα Χαρμπούρου διευκρινίζει ότι, ο κυριότερος λόγος, που δεν θέλουμε αυτές τις συμπεριφορές, δεν είναι μόνο ότι σε κάποια στιγμή θα μας ενοχλήσουν στην συμβίωση με τον σκύλο μας. Αλλά και επειδή θα έχουμε έναν ανασφαλή σκύλο, που θα επιζητά συνεχώς την προσοχή μας. Και θα νοιώθει συνεχώς ένταση, στην προσπάθεια του να αποκτήσει κάτι.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές

1. Εντοπίζουμε το ερέθισμα που προκαλεί αυτήν τη συμπεριφορά. Η πηγή του «κακού», τις περισσότερες φορές, είναι το φαγητό και το χάδι, τα οποία είναι από μόνα τους ενισχυτικά. Πόσο μάλλον, όταν τα κάνει ο αγαπημένος κηδεμόνας.

2. Αγνοούμε τις αθέμιτες συμπεριφορές και εστιάζουμε μόνο στις θεμιτές. Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος πάει να πηδήξει πάνω μας, του γυρίζουμε την πλάτη. Όταν σταματήσει, μπορούμε να τον επιβραβεύσουμε είτε με χάδι είτε με λιχουδιά.

3. Μπορούμε να του διδάξουμε μία εναλλακτική συμπεριφορά. Δηλαδή, του μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνει αντί να τον διορθώνουμε στο τι να μην κάνει. Για παράδειγμα, μπορούμε να του διδάξουμε να κάθεται πριν του βάλω το λουράκι για τη βόλτα. Να μάθει να είναι ήρεμος δίπλα μας όταν τρώμε γιατί μόνο έτσι θα κερδίσει φαγητό. Πάντα με τον σωστό τρόπο και στη σωστή στιγμή. Η επιβράβευση για να μάς βοηθήσει στην εκπαίδευση του σκύλου μας πρέπει να την χρησιμοποιούμε σωστά.

4. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αθέμιτη συμπεριφορά σαν παράγγελμα. Για παράδειγμα, μπορούμε να μάθουμε στον σκύλο μας την εντολή «μίλα». Έτσι, θα γαβγίζει όταν τού το ζητάμε.

Τέλος, η κα Χαρμπούρου επισημαίνει: «Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις συμβουλές από επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων.

Εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθούν όλοι, όσοι έρχονται σε επαφή με τον σκύλο μας, τις οδηγίες που τούς δίνουμε. Ειδικά όταν ο σκύλος μας βρίσκεται σε διαδικασία εκπαίδευσης. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι, η ομαλή συμβίωση με τον σκύλο μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Και όχι μια σχέση που στηρίζεται στην ανασφάλεια και στο στρες. Όταν χαρακτηρίζουμε μια συμπεριφορά του σκύλου μας ανεπιθύμητη καλό είναι να αναρωτηθούμε: για ποιον είναι περισσότερο ανεπιθύμητη; Για εμάς, ή για τον σκύλο μας;»


Πηγή: in.gr / Η Ειρήνη Χαρμπούρου είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, απόφοιτη των σχολών «Kynagon Dog Trainers» και Woofland Academy στην Ελλάδα

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top