«Έμφραγμα» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών έχει προκαλέσει η απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επ’ αόριστον αναστολή αποστολής υλικού για εξέταση στα εργαστήριά του.
Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», δείγματα οστών και βιολογικού υλικού από νεκροψίες και νεκροτομές που έχουν ήδη διενεργηθεί «στοιβάζονται» στην τοπική ιατροδικαστική υπηρεσία, ενώ άγνωστο παραμένει για πόσο καιρό θα παραμείνουν «ανοιχτές» ιατροδικαστικές εκθέσεις, με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δεκαετία, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, σταμάτησαν να αποστέλλονται δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, ενώ από 18 Οκτωβρίου 2023 «μπλόκο» υπάρχει και για τις τοξικολογικές εξετάσεις.
Σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 55 υποθέσεις
Λόγω της απόφασης, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σε εκκρεμότητα βρίσκονται τουλάχιστον 55 υποθέσεις για ιστοπαθολογικές εξετάσεις. Επίσης, στις 50 ανέρχονται από τα τέλη του περασμένου μήνα οι περιπτώσεις που τελούν σε αναμονή για τοξικολογική διερεύνηση, με αριθμό που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όπως ανέφεραν ιατροδικαστικές πηγές. Κι αυτό επειδή σχεδόν η πλειοψηφία των νεκροψιών-νεκροτομών συνοδεύονται από αιτήματα διενέργειας τοξικολογικής εξέτασης.
Τον τελευταίο χρόνο, δείγματα ιστών φυλάσσονται σε φορμόλη στους περιορισμένους χώρους που διαθέτει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. Ωστόσο, οι αρμόδιοι σήμαναν καμπανάκι για τη συντήρηση του μεγάλου όγκου υλικού που έχει συγκεντρωθεί προς τοξικολογική εξέταση, η φύλαξη του οποίου απαιτεί την ύπαρξη διαθέσιμων ψυκτικών θαλάμων. Ειδικοί θάλαμοι που δεν υπάρχουν στο νεκροτομείο Πατρών, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει, και κατ’ επέκταση δεν είχε προβλεφθεί, η φύλαξη δειγμάτων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Προβληματισμός για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων
Το θέμα που έχει προκύψει με την Ιατροδικαστική Πατρών και αφορά εν γένει στις αντίστοιχες Υπηρεσίες Πελοποννήσου και Νήσων εγείρει σημαντικά ζητήματα, με πρωταρχικό την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, καθώς σύμφωνα με πηγές, ο καθένας θα μπορούσε να θέσει αιτιάσεις για τις συνθήκες και τον χρόνο φύλαξης του υλικού αλλά και τα αποτελέσματα.
Ζήτημα ανακύπτει και στην πορεία της διερεύνησης των υποθέσεων, που βρίσκονται σε προανακριτική διαδικασία αλλά και την απονομή της δικαιοσύνης.
Από τις αρχές φθινοπώρου του 2022 μέχρι και σήμερα, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών έχει αποστείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλεπάλληλα έγγραφα με κοινοποίηση προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ζητώντας λύση. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανταπόκριση.
Υπερκοστολόγηση και «ψαλίδι»
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν ελέγχου, το πρόβλημα έγκειται στα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για τη διενέργεια των εξετάσεων από τα εξειδικευμένα κρατικά εργαστήρια.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται πως τη διετία 2020 -2021 είχαν καταβληθεί μόνο προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών 800.000€. Σε έλεγχο το 2022, διαπιστώθηκαν υπερβολικά ποσά για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν και ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας η κοστολόγηση των εν λόγω εργασιών, όπου προέκυψε κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερκοστολόγηση στα αντιδραστήρια. Έτσι, στο πλαίσιο του ορθολογισμού για την αντιμετώπιση της μεγάλης δημοσιονομικής δαπάνης, μειώθηκε η χρηματοδότηση.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις